Categorized | MankerBeer TV

Manker Beer and Food TV -3- Nyfiskad aborre och Nils Oscar Jubileum 15

De senaste åren har vi fått bekanta oss med en från Nils Oscar nysläppt saison och de flesta har tagits emot med stor förtjusning och med stort intresse. Saison är inte någonting svenska bryggerier brukar slänga ur sig varpå det genast blir riktigt spännande när det görs, och det blir ju inte sämre av att Nils Oscar gör det heller.

I år är det Nils Oscar Jubileum 15 som dök upp, en saison med kött och torkat skal från kaffebäret samt med kryddor som bland annat thaibasilika och citrongräs. Lägg där till tattninger och saazhumle samt en Belgisk jäststam så hör ni att det redan nu är en väldigt spännande öl vi har framför oss. Manker åkte ut och köpte öl med M2 drog ut till havs och fiskade aborre.

Med en god fiskelycka så kom M2 hem med en (Mikkeller-)kasse full med fisk och vi satte genast igång gottande. Vad passar bättre till en ren, torr och väldigt smakrik öl om inte klassikern aborreklämma? Vi har redan påpekat hur smör och potatis är bra på att lyfta fram andra smaker och med ölets torra, kryddiga och stundtals söta karaktär så tror vi att fisken kommer göra sig riktigt bra. Fisken får lite extra krydda från ölen och ölen mattas av mot lite mosad potatis, rödlök och ljus fisk.

Det fina med den här rätten är att man kan variera tillbehör efter tycke och smak, men det är svårt att göra fel, och det kommer ändå från mig som brukade ha rätt svårt för aborre (troligen efter ungdomens alla förlorade kvällar på landstället, sakta metandes utan lycka). Ölen är dessutom väldigt trevlig som den är och när den dracks på fat på 19 glas i samband med att de tjyvlanserade den så framstod den även som en väldigt läskande fördrink alternativt som något som fungerade lika bra till inälvsmat såsom till ost.

99,- för en 75cl-flaska är inte heller så tokigt med tanke på den kvaliten ölet håller. Kaffebärssmaken ger en fruktig och lite speciell smak som jag tror många lär gilla (prova någon gång att äta färska kaffebär..) och framförallt så uppskattade vi hur kryddorna kändes välbalanserade och integreras fint, det får inte bli så att det smakar dålig thaimat. Istället är kryddorna där som just – krydda- de ger lite extra sting vilket passar fint till två humlesorter som jag tycker gör sig suveränt i en öl likt denna där man vill åt torra, gräsiga toner mer än fruktiga aromer och smaker.

Så helt klart värt att prova – om inte till aborre, så till annan smakrik fisk, kanske är lax som är något fetare lite svårare att matcha, eller inte. Prova efter och se!

Fisken:

Fånga abborre, det är roligt och dom ger en fight när dom fastnat på spinnaren. Rensa enligt konstens alla regler, abborren är ganska svårrensad pga dess hårda yttre så om man är oduglig på detta så kan man hoppa att fjälla av och ta bort fenorna och bara skära av huvudet och ta ut inälvorna.

Lägg abborrarna i en ugnsfast form som är insmörad eller oljad, klicka i rikliga mängder smör på fisken för både smak och färg. Salta och peppra och lägg gärna i en delad citron om det känns rätt. Ugnsstek i ca 175 grader i runt 15-20 minuter, fisken är klar när köttet släpper enkelt från benen.

Fyllningen:

Plocka svamp, gärna kantareller och smörstek. Koka mjölig potatis och gör mos. Servera i tunnbröd tillsammans med rejält med dill, en skvätt citronsaft, salt och peppar och såklart en Nils Oscar 15. Njut

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply