Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Jessica Heidrich / S:t Eriks

MankerBeer storsatsar inför årets Stockholm Beer and Whisky Festival. Inte bara kommer vi försöka att finna nya sätt att rapportera från själva mässan utan vi kommer också att satsa på mer “inför”-material. En del i detta kommer att vara intervjuer med olika bryggare och utställare på mässan så att ni får en chans att lära känna dem lite bättre. Vi tycker att det är minst lika roligt, och viktigt, att känna till personerna bakom ölen som att prova dem. Om inte annat så kan det ge svar på varför vissa öl smaker som de gör, varifrån inspirationen kommer och vad som är på gång eller har skett.

I förra veckan blev det klart att öldomaren och bryggaren Jessica Heidrich startar ett samarbete med Panosgruppen/Monks som kommer att öppna upp en ny krog i Gamla Stan i Stockholm med enbart öl från S:t Eriks. Ett väldigt spännande grepp som är vanliga i USA än vad det är här i Sverige (mer info längre ned). Från det att S:t Eriks dök upp härom året så har det gått väldigt fort med en rad öl på marknaden och det kändes som om det var dags att ta pulsen på Jessica som så ofta har fullt upp; både med det egna märket som med mässan.

 

MB: Hur har arbetet med S:t Eriks gått sedan starten för ett par år sedan? Det känns som om det börjar bli en redig ölportfölj nu och utrymme för lite experimenterande, men hur fria vingar har du?

JH: Det går så fort att jag måste nypa mig i armen. Hade aldrig i min vildaste fantasi trott på den här utvecklingen på så kort tid. Jag harredan från början fått väldigt fria vingar när det gäller det mesta och det tror jag inte de ångrat 🙂smile. Enda som chefen skäller på mig för är att jag jobbar för mycket, men det är bra att någon säger till. Annars skulle jag jobba dygnet runt. Det är galet roligt jobb, men väldigt jobbigt också.

 

MB: Tillsammans med Mathias Dahlgren togs #1 Enbär fram. Hur ser framtiden ut för vad som verkar bli en väldigt spännande serie öl?

JH: Tack!. Vi har så mycket ideer! Mathias är helt fantastisk att disskutera dofter och smaker med. Han, och staben i Matbaren och Matsalen, har grymma smaklökar. De tänker helt annorlunda när det gäller smaker och aromer än alla andra jag träffat. Enormt stimulerande att fånga deras inspel och fusera dem med min kunskap om malt och humle och göra en öl av det som är lika mycket Mathias Dahlgren som S:t Eriks.

 

MB: Intresset för öl verkar öka i en rasande takt och fler och fler krogar runtom i hela landet börjar få ett alltmer dugligt ölutbud, finns det en risk att fokus läggs på all utländsk öl så att vi glömmer bort hur bra öl vi har inom landet?

JH: Visst är det roligt med Amerikanska, Engelska, Nya Zeeländska öl osv men med tanke på hur oerhört duktiga de svenska bryggarna är, hatten av för alla mina kollegor på landets alla mikrobryggerier, så tror jag inte det är någon chans. De är duktiga och innovativa och så länge ni bloggare, journalister och Systembolaget arbetar och skriver så initierat som ni gör så kommer fler och fler ”Svensson” och krögare att upptäcka att gräset är inte grönare på andra sidan. Det är dessutom färskare här och öl är en färskvara.

 

MB: Om du fick brygga vilken typ av öl du ville utan att bry dig om bryggkapacitet eller kostnader, vad skulle du då brygga?

JH: Har massor med saker på gång och med lite planering så går det mesta att få in förr eller senare. BIPAn som kommer nu till SBWF är ett sådant exempel. Den har jag velat göra länge och nu lyckades jag äntligen klämma in den. Något annat som jag skulle vilja göra är Brettöl, men aldrig i mitt bryggeri. De är lätta att bjuda in men svåra att få att flytta om man inte har superstrikt uppdelning i bryggeriet. Många har försökt men få har klarat av det… Som det ser ut idag så har vi inte råd med den investeringen. I princip skulle det behövas ett nytt bryggeri. Någon som har några miljoner över så slå mig en pling!

 

MB: Som en flerfaldigt belönad hembryggare, vilket råd vill du ge alla bryggartalanger ute i landet som en dag drömmer om att ha sitt eget bryggeri?

JH: Det finns några alternativ. Antigen så bara blund, hoppa och hoppas att vingarna bär eller gör en ordentlig ekonomisk kalkyl först. Det första alternativet låter roligare, men det andra kommer att hjälpa dig att slippa både magsår, hjärnblödning och spruckna relationer samt ge dig ro att utveckla bra produkter, och det är bara bra produkter som du skall sätta ditt namn på. Jag körde på tredje alternativet. Jag hittades av en kapitalstark sponsor.

 

MB:  Så till sist, vad ser du fram mest emot inför årets SBWF?

JH: Träffa alla gamla och nya ölvänner från när och fjärran. Varje år går jag runt i ett lyckorus hela festivalen. Enda abret är att jag pratar så mycket så jag knappt hinner smaka något, fast det brukar jag vara glad för dagen efter 🙂smile. Mässan är många, långa dagar med massa jobb, men åh så roligt!

 

Stort tack till Jessica för tiden att svara på våra frågor och vi önskar både henne och Monks stort lycka till med den nya baren som har premiär den 25e september klockan 17 (all info här).

 

Tidigare inlägg i Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012:

Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Marianne Wallberg / Mässgeneral
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Shane Welch / Sixpoint Craft Ales

Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Thomas Hoelgaard / Xbeeriment
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Slotte / Slottskällan
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Richard Burhouse/ Magic Rock Brewing
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Sören Wagner / Croocked Moon
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Olsson / Eskilstuna Ölkultur
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Tomas Danko / Vice Huvuddomare
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Henok Fentie / Omnipollo
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Kristian Strunge / Stronzo

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

5 Responses to “Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Jessica Heidrich / S:t Eriks”

  1. Christian says:

    Upplysande och med en härlig ton rakt igenom! Gott jobb, herrarna Manker och M2!

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] – Henok Fentie / Omnipollo Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Kristian Strunge / Stronzo Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Jessica Heidrich / S:t Eriks Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Mike Murphy / Lervig […]

  2. […] – Henok Fentie / Omnipollo Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Kristian Strunge / Stronzo Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Jessica Heidrich / S:t Eriks Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Mike Murphy / Lervig Aktiebryggeri Manker Beer Meets – […]

  3. […] – Henok Fentie / Omnipollo Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Kristian Strunge / Stronzo Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Jessica Heidrich / S:t Eriks Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Mike Murphy / Lervig Aktiebryggeri Manker Beer Meets – […]


Leave a Reply