Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Olsson / Eskilstuna Ölkultur

MankerBeer storsatsar inför årets Stockholm Beer and Whisky Festival. Inte bara kommer vi försöka att finna nya sätt att rapportera från själva mässan utan vi kommer också att satsa på mer “inför”-material. En del i detta kommer att vara intervjuer med olika bryggare och utställare på mässan så att ni får en chans att lära känna dem lite bättre. Vi tycker att det är minst lika roligt, och viktigt, att känna till personerna bakom ölen som att prova dem. Om inte annat så kan det ge svar på varför vissa öl smaker som de gör, varifrån inspirationen kommer och vad som är på gång eller har skett.

En av de svenska bryggerier som verkligen har sett till att ha en imponerande bredd på sin ölportfölj är Eskilstuna Ölkultur där man brygger allt från somriga saisons, till Guinessinspirerade stouts och rejäla humlekalas. Ett av deras mest omtyckta öl är Anders Dubbel-IPA, en av landets få riktigt bra dubbel-ipas och vars upphovsman, bryggmästaren Anders Olsson är dagens bryggare vi har valt att tala med.

 

MB: Efter att Systembolaget gav alla öldrickare möjligheten att styckbeställa öl så verkar många ha provat igenom era öl, vad har denna möjlighet inneburit för bryggeriet?

AO: Vi har fått ett enormt gensvar och säljer runt 1000 liter i månaden i systembolagets logistiklösning.

 

MB: Ni har en rätt stor portfölj och provar verkligen på det mesta, vad har ni i tankarna (…) framöver?

AO: Vi fortsätter med vår serie med årstidsöl, en nyhet på fat varannan månad. Vi kommer att ta fram en volymöl med lite lägre pris.

 

MB: Hur svårt är det som fristående bryggeri att nå ut på den svenska marknaden, framförallt med tanke på Systembolagets monopol?

AO: Vi säljer själva till pubar och restauranger lokalt i eskilstunaområdet och därutöver säljer vår återförsäljare Alambic vår öl i resten av Sverige. Vi älskar systembolaget och vi hade inte funnits utan dem.

 

MB: Hur ser bryggkapaciteten ut och kommer vi en dag att kunna se era öl på Systembolaget?

AO: Vi brygger i år 100 000 liter och kommer att utöka till runt 200 000 liter nästa år. Vi kommer att börja titta på systembolagets offerter, men har inga planer på att ta oss in i systembolagets ordinarie sortiment.

 

MB: Om du skulle para ihop ett par öl med lite mat vilka parningar skulle du rekommendera?

AO: Fristadens stolta imperial stout till en kraftig chokladefterrätt, röksta rökbock till kallskuret är kanonbra.  Anders dubbel-IPA till kittost är vidundereligt.

 

MB: Till slut, vad ser ni fram mest emot inför årets SBWF?”

AO: Vi delar monter med Alambic och har en större monter i år. Vi fick ett jättefint gensvar i fjor och räknar med detsamma i år.

 

Stort tack till Anders och jag råder er att prova igenom deras olika öl vilka nästan alla har en tydlig hantverksmässig prägel på sig (tänk Närke Kulturbryggeri). Jag hoppas att de kan nå ut än mer under året och får sällskap av fler små svenska bryggerier som likt “Eskilstuna” kan växa på grund utav möjligheten att få ut sina öl styckvis runtom i hela landet. Ett utmärkt sätt att prova igenom vad vi faktiskt producerar i Sverige.

Tidigare inlägg i Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012:

Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Marianne Wallberg / Mässgeneral
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Shane Welch / Sixpoint Craft Ales
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Thomas Hoelgaard / Xbeeriment
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Slotte / Slottskällan
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Richard Burhouse/ Magic Rock Brewing
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Sören Wagner / Croocked Moon

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

12 Responses to “Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Olsson / Eskilstuna Ölkultur”

 1. Pulsatorius says:

  Bra artikel!
  Är inte Anders Dubbel-IPA-receptet gjort till honom av de andra grundarna?

  • manker says:

   Lite osäker där, de som var med och startade upp bryggeriet har ju fått öl tillägnade sig sedan vet jag nog inte om Anders också då var med och tog fram receptet till denna. jag uppfattade det som att så var fallet? ska kolla upp det där 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Marianne Wallberg / Mässgeneral Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Shane Welch / Sixpoint Craft Ales Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Thomas Hoelgaard / Xbeeriment Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Slotte / Slottskällan Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Richard Burhouse/ Magic Rock Brewing Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Sören Wagner / Croocked Moon Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Olsson / Eskilstuna Ölkultur […]

 2. […] Magic Rock Brewing Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Sören Wagner / Croocked Moon Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Olsson / Eskilstuna Ölkultur Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Tomas Danko / Vice […]

 3. […] Magic Rock Brewing Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Sören Wagner / Croocked Moon Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Olsson / Eskilstuna Ölkultur Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Tomas Danko / Vice Huvuddomare Manker Beer Meets – […]

 4. […] Magic Rock Brewing Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Sören Wagner / Croocked Moon Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Olsson / Eskilstuna Ölkultur Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Tomas Danko / Vice Huvuddomare Manker Beer Meets – […]

 5. […] Magic Rock Brewing Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Sören Wagner / Croocked Moon Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Olsson / Eskilstuna Ölkultur Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Tomas Danko / Vice Huvuddomare Manker Beer Meets – […]

 6. […] Magic Rock Brewing Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Sören Wagner / Croocked Moon Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Olsson / Eskilstuna Ölkultur Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Tomas Danko / Vice Huvuddomare Manker Beer Meets – […]

 7. […] Magic Rock Brewing Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Sören Wagner / Croocked Moon Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Olsson / Eskilstuna Ölkultur Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Tomas Danko / Vice Huvuddomare Manker Beer Meets – […]

 8. […] Magic Rock Brewing Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Sören Wagner / Croocked Moon Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Olsson / Eskilstuna Ölkultur Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Tomas Danko / Vice Huvuddomare Manker Beer Meets – […]

 9. […] Magic Rock Brewing Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Sören Wagner / Croocked Moon Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Olsson / Eskilstuna Ölkultur Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Tomas Danko / Vice Huvuddomare Manker Beer Meets – […]

 10. […] Magic Rock Brewing Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Sören Wagner / Croocked Moon Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Olsson / Eskilstuna Ölkultur Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Tomas Danko / Vice Huvuddomare Manker Beer Meets – […]


Leave a Reply