Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Henok Fentie / Omnipollo

MankerBeer storsatsar inför årets Stockholm Beer and Whisky Festival. Inte bara kommer vi försöka att finna nya sätt att rapportera från själva mässan utan vi kommer också att satsa på mer “inför”-material. En del i detta kommer att vara intervjuer med olika bryggare och utställare på mässan så att ni får en chans att lära känna dem lite bättre. Vi tycker att det är minst lika roligt, och viktigt, att känna till personerna bakom ölen som att prova dem. Om inte annat så kan det ge svar på varför vissa öl smaker som de gör, varifrån inspirationen kommer och vad som är på gång eller har skett.

Foto: Bohman & Sjöstrand Ab

Turen har nu kommit till en svensk raket, Henok Fentie som tillsammans med grafikern Karl Grandin utgör Omnipollo. Från att förra året var en blyg uppstickare som enbart hade släppt den eleganta Leon har man nu samarbetat med några av Europas mest spännande bryggare, och mer ska det bli. Han är aktuell med en rad spännande öl och projekt under hösten, många som kommer att finnas på och runt mässan, därför var det inga tveksamheter om att vi skulle kolla hur det känns inför årets SBWF.

 

MB: För ett år sedan när Leon kom. Hade du någonsin kunnat tro att du skulle hänga i USA med några av de bästa bryggarna i världen samtidigt som dina öl skulle sälja slut direkt? Hur är känslan såhär ett år senare

HF: När Leon kom så visste jag inte ens om de 1500 l jag bryggde skulle sälja slut över huvud taget, så svaret på den frågan är att jag absolut inte trodde att jag skulle exportera till USA inom ett år. Det känns spännande att få exportera mina öl till andra länder men det som känns mest kul är friheten som det medför eftersom att storleken på marknaden gör det möjligt för mig att ta ut mina idéer hela vägen, utan att ta hänsyn till offerter från Systembolaget eller den ekonomiska risken som en mindre marknad medför. Jag har fria händer och det känns fantastiskt.

 

MB: Det känns som om spontanitet och en mer utforskande drivkraft finns bland många bryggare idag – nytänkande och experimenterande får mer plats och för din del är du aktuell med Project Free Beer, Brewmance och En el Bosque. Hur ser din syn på öl och ölbryggning ut?

HF: Öl, till skillnad från tillexempel vin har under en lång tid ansetts vara en generisk produkt. dvs. öl är öl precis som mjölk är mjölk. För att ändra på det behövs radikala åtgärder. Inte skrikiga och sensationella, utan innovation,  gränsöverskridande och inbjudande drag som på sikt höjer ribban för hela branschen. Jag vill ta öl dit det aldrig varit tidigare, bjuda på någonting som inte skådats tidigare. Något som definitivt aldrig setts i Sverige, men som även den internationella bryggscenen upplever som främmande, skrämmande och kittlande. Vad det blir av det får framtiden utvisa. En sak är dock säker, spännande blir det.

 

MB: Vilken eller vilka bryggare har betytt mest för dig i hur du vill placera dig som en bryggare

HF: De jag väljer att jobbar med.

 

MB: Nu börjar du få ett par öl under bältet; om du skulle sätta ihop en måltid med ett par öl och lite att äta – hur skulle den se ut?

HF: Jag brygger i regel öl som står helt för sig själva, utan mat dvs. Men om jag var tvungen att sitta igenom; Champagnejäst Leon som fördrink till snittar, Spansk Imperian Red Ale – En el Bosque – till en toast med löjrom, ljusa IPAn Russian Roulette till en bit kött (den beskan skär igen feta smaker bra), vår kommande IIPA Neb. till en bit ost eller Brewmance (bourbon fats lagrade imperial stout med honung) till en tryffel, så skulle jag inte klaga…

 

MB: Sista frågan då, vad ser du fram mest emot med årets SBWF?

HF: Att släppa vår Imperial IPA Nebuchadnezzar, Project Free Beer och En el Bosque. Att träffa nyfikna besökare och intressanta bryggarkollegor…och efterfesten förstås.

 

Vi lyfter glaset för Henok som ställde upp på vår intervju och hoppas få prova alla de senaste spännande ölen nu på mässan. Exakt när Henok kommer att dyka upp kommer troligen Brill & Co att gå ut med framöver, så håll koll på deras respektive Facebooksidor.

 

Tidigare inlägg i Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012:

Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Marianne Wallberg / Mässgeneral
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Shane Welch / Sixpoint Craft Ales
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Thomas Hoelgaard / Xbeeriment
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Slotte / Slottskällan
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Richard Burhouse/ Magic Rock Brewing
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Sören Wagner / Croocked Moon
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Olsson / Eskilstuna Ölkultur
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Tomas Danko / Vice Huvuddomare

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Henok Fentie / Omnipollo”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] / Eskilstuna Ölkultur Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Tomas Danko / Vice Huvuddomare Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Henok Fentie / Omnipollo Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Kristian Strunge / Stronzo Manker Beer Meets – Inför […]


Leave a Reply