Categorized | Ölrecensioner

New York del VII – Vilda öl

Två öl från en serie vildjästa öl från Avery får stå i centrum idag. Det är en serie eklagrade wild ales som lagrats på olika fat men alla med brettjäst. Kommer ni över denna serie så testa den då jag blev imponerad av hur “smaksiga” de lyckats få ölen. Jag är lite osäker på hur många eller vilka de övriga delarna är, men bra var dem. Intressant är också att ha Nörrebros olika vinlagrade suröl i baktanke. Nörrebro hade lyckats förädla sin öl lite mer genom lagringen och verkligen gett olika stil på de olika ölen, men Avery låter brettjästen leka lite mer och har gjort lite lenare och eventuellt mer lättillgängliga öl.

Avery Brabant
En wild ale som lagrats ett år först på brabantfat och sedan i Zinfandelfat. Först kommer en typiskt belgodoft med lite sursyrlig brettjäst som leker vilt i glaset. Sen framträder mer och mer vinösa toner av lätt choklad och kryddigt mjuka dofter. Det slutar än mer vinöst med mer len god vinös choklad. Smaken är först rätt sur men börjar ändå rätt snällt och fyller munnen med en drös vinös choklad. Vissa ekinslag, men det är vinositet och len choklad som spär ut det sursyrliga.
Betyg? – Bättre+, börjar surt men avslutar lent i en tunna vin. Komplexa variationer av smaker och dofter i ett bra samspel. Riktigt trevlig och bevarad eftersmak.

Avery Dépuceleuse
Nummer 4 i denna serie har nyligen blivit tappad på flaska och har även den lagrats på zinfandelfat med brettjäst som enda jäst, men nu har man lagt till stora mängder körsbär i jäsningen. Doftar sött brettaktigt med sura strumpor under lite ekig vaniljdoft. Slutar med jästa mörka körsbär. Smaken är lite vildare men mycket god surhet som lyfter mot slutet. Inte för stor körsbärssmak utan välintegrerad i en halvtorr känsla från brett till växande körsbärssmak till syrlig eftersmak.
Betyg? – Bra+, oerhört lättsam men smakrik wild ale som lyckad ge bra balanserade smaker och intryck. Dock inte lika komplex som brabanten, men en serie jag ramlade över och nu skulle vilja provat allt i.

Mer vilt?

Mikkeller It’s Alright
På tal om vilda öl så kom vi även över denna belgiska wild ale som Mikkeller bryggt hos De Prouf. Doften är syrligt sur men ändå rätt mild och har dofter av mögelost, syrligt ost och viss fruktighet. Smaken har rätt len jästsmak i en vild vätska med bra kryddiga inslag och ostigt slut. Vare sig svår eller för sur. Brie?
Betyg? -Bra, en rätt enkel men förlåtande wild ale.

Mer belgo och mer Avery?

Avery Karma
En belgian ale med rätt funky doft av gräs, stall och jäst som växer ut rätt väl. Smaken är rätt tunn och enbart med lättare inslav av småsyrlig jäst med viss fruktighet. Dock passar det belgiska det lite tunnare och småsyrliga, dock kanske man borde kört på mer utav den belgiska jästen för att få den att ge mer smak åt ölen. Men målet kanske mer var att göra en OK belgo ale och i så fall har man gjort en lättillgänglig men lite trist sådan.
Betyg? – OK+, lite för tunn och snäll men med viss drickbarhet.

Nu ska jag ut i solen, gör det ni med och ta med er en god öl och en god bok!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “New York del VII – Vilda öl”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] drack ölen  fjol och tyckte då såhär om den. Idag är betyget och omdömet ett helt annat och mycket högre, för det är en öl som […]

  2. […] New York del VII – Vilda öl […]


Leave a Reply