Categorized | Ölrecensioner

Sierra Nevada Tumbler och Haandbryggeriet och De Molen Menno och Jens

För typ någon vecka sen på Sorbon fick jag tippset om att testa Sierra Nevadas Tumbler Autumn Brown Ale 2010, långt namn för en öl som verkar vara en höstinspirerad och lite maltigare brown ale – jämfört med den vanliga (som är väldigt god). Då jag aldrig hade sett den innan så blev det självklart ett litet prov. Vrider vi sedan fram tiden någon veckan, typ till i lördags så blev det andra öl. För en humlefantast så är det ibland svårt att dricka öl utan markant humlekaraktär, helst ska IBU:n vara hög, humlesorterna amerikanska och smakerna fräscha. Men icke! Istället blev det här en öl helt utan humle (även fast det står med på innehållsförteckningen..). De Molen och Haandbryggeriet har bryggt en traditional ale i typisk Haandbryggeriet-stil med deras vildjäst och en skopa av diverse kryddor och örter istället för humle. En traditional ale i typisk Haandbryggeriet stil. Annars är det korn, råg och vete som står för malten. Lät väldigt spännande så självklart öppnades den rätt snabbt sedan hemkomsten till mitt lilla förråd.


Sierra Nevada Tumbler Autumn Brown Ale 2010

Utseende:
Rödbrungyllene färg på vätskan med litet gräddigt fint skum.
Doft: Mycket malt i doften precis som man kunde ana. Lite träigare doft än den vanliga brown ale’en. Rätt gräddig, sirapsdoftande och ”toastad”.
Smak: Medelstor munkänsla med okey kolsyra. En söt och lite syrlig smak med lite rökig ton. Finkomplexa smaker av lätt rostad malt och söta smaker av choklad och lite kaffe.

Betyg? – Bra+, fyllig och len i munnen. Gräddig brown ale med mjuka och rostade smaker. Väldigt snäll och trevlig.

Haandbryggeriet / De Molen Menno & Jens

Utseende: Grumlig lite mörk rödbrunorange vätska med litet cremefärgat skum som dör ned till lite rester vid kanterna. Ser lite ”mousserande” ut med bubblor som kommer underifrån.
Doft: Helt utan beska, lite tuggummisött, aningar av belgiskt mörkt socker och sedan stor blandning av kryddor och örter. En blandning av söt peppar och kanelblandning.
Smak: Lättare munkänsla med okey och mousserande kolsyra. Rätt sötsyrlig smak, som en blandning av en syrlig traditional ale som man blandat med en belgisk dark strong ale. Något karamelliknande vilar över smaken. Rätt ovanligt slut på smaken som bara dör av i brist på någon beska alls. Lite rökta kryddor som ger lite rökiga toner som även återfinns i det maltiga. I valet av kryddor kanske de borde haft någon som bröt av mot det söta

Betyg? – Bra, speciell brygd som går i de båda bryggarnas fotspår med att våga skapa nya saker och experimentera. Här märker man rätt tydligt av vad humlen gör i en öl och vad beskan ändå betyder. Även fast denna är trevlig och bra så finns det inte riktigt något som väger upp sötman som därför uttrycker mer smak än den kanske hade gjort annars. Det smårökiga och sockriga är däremot rätt trevligt tillsammans.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Sierra Nevada Tumbler och Haandbryggeriet och De Molen Menno och Jens”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] något lättare, kanske mer åt brown ale-hållet så är Sierra Nevada Tumbler, en brown ale som jag verkligen tycker andas höst med gräddig sirap och en “träbetonad” karaktär som gjorde den utmärkt till mat. […]


Leave a Reply