Vad för exklusiva öl kan vi se fram emot på Systembolaget i November?

Det känns inte helt otippat som att det nyss var släpp på Systembolaget och en rad trevligheter kom på besök, nu är det snart dags igen. Eller snart och snart, om tre veckor och en dag, torsdag den 1’a november, då är det dags. Trots att Stockholm Beer tog ut sin rätt med “ölsugskoma” som följd så börjar jag sakteligen åter att känna ett sug efter öl. Därför stillar jag det idag med att kika på de mer exklusiva novembernyheterna i T5-T7 modulerna (alla ölsläpp här).

Både november och december blir precis som tidigare år dyra månader för den ölintresserade med en mängd mörka öl och med ett bra utbud och blandning av ölstilar och länder. Detta är något Systembolaget har fått till bra i år och oavsett om du gillar öl från USA, UK, Belgien eller Frankrike så har du fått ett jämn flöde av bra öl till Systembolaget.

Nu i november är det två svenska favoriter högst upp på listan, båda från Nynäshamns Ångbryggeri i form av Sotholmen Extra Stout och den för många klassiska Bötet Barley Wine. Sotholmen är en stabil god stout som jag tycker om att ha till eller i grytor och på julbordet medan Bötet är en ypperligt bra barley wine som dessutom utvecklas och mognas väl nere i källarförrådet tills barley wine-suget faller på framåt sommaren. Med andra ord två riktigt bra öl som alla som gillar svensk öl när den är som bäst bör prova eller återigen införskaffa.

Gillar man istället brittisk öl så är det bortsett från BrewDogs International Arms Race två öl man ska undersöka; Fuller’s Brewers Reserve No 4 och Innis & Gunn Winter Beer 2012. Fullers fjärde upplaga av sin Brewers Reserve-serie är en English Strong Ale som har legat ett helt år på vintage Comte de Lauvia Armagnac-tunnor. Denna serie brukar vara rätt spännande att prova och årets lagring är inget undantag och lär vara god och prisvärd redan nu men kan nog ligga lite till. Innis & Gunns vinteröl är en porter som har legat på ekfat och bryggd med bland annat rostad vete och råsocker. Jag har aldrig varit någon direkt fantast av Innis & Gunn även fast vissa av deras senare lagringar har varit åtminstone “spännande” och helt okey. Men denna lite mörkare öl från dem känns på förhand som något som kan vara både smakrikt och passande inför vintern.

 

Skippar vi så England och Sverige för att koncentrera oss på övriga europa innan vi slutligen ser in på de amerikanska ölen som kommer så är det nog Mikkeller K:rlek Höst/Vinter 2012 som ögonen fastnar på. K:rlek Vår/Sommar blev en riktigt hit och vann också medalj på Stockholm Beer och den mörkare höst och vinter-varianten är lika bra den. En mörkare american pale ale med en balanserad maltkropp som ger Citrahumlen motstånd. Vidare har vi Systembolagsveteranen från Tyskland Störtebeker  och deras Choco-Porter vilket inte otippat är en porter som har fått bada med belgisk choklad för att få ge en mustigare smakupplevelse med choklad och kaffe. Även fast Störtebeker inte är någon jättefavorit så är de alltid väldigt prisvärda och fungerar vid många tillfällen så även denna öl lär gå hem rätt bra. En favorit för alla oss som gillar något surare och syrliga öl är Rodenbach och deras Vintage 2010 är inget undantag med laktossyrlig yoghurt, bra syra och mjuka,, fuktiga bitar av gamla trätunnor. Ölet blir bara bättre med tiden men kan avnjutas redan nu likt ett elegant vin, men köp och prova med dina favoritostar för det här är öl i vacker form. Sist ut bland Europeerna, BrewDog borträknat av naturliga skäl (varför ser ni nedan), är den belgiska IPA’n Valeir Extra från Brouwerij Contreras. En lagom torr, fruktig och väldigt frisk öl som nu kommer i en större och prisvärd flaska. Jag köpte på mig en flaska “back in 2009” och har sedan dess kommit att gilla den mer och mer.

 

Nu är det dags att blicka mot våra amerikanska vänner där det kommer en radda öl i allehanda ölstilar. Dels gör Great Divide Chocolate Oak Aged Yeti comeback och det är vi riktigt glada för. Visst är Yeti en underbar öl och samtliga av de olika lagringarna vi har fått möta på Systembolaget har varit ruskigt bra. Nu är kanske inte 95 kronor per flaska gratis men det här är toppklass och ölet blir bara bättre för var dag som går. Vill man ha något lättare, kanske mer åt brown ale-hållet så är Sierra Nevada Tumbler, en brown ale som jag verkligen tycker andas höst med gräddig sirap och en “träbetonad” karaktär som gjorde den utmärkt till mat. Sist ut i T5-modulen av de amerikanska ölen är samarbetet – eller snarare kampen mellan Flying Dog och BrewDogInternational Arms Race. En vänskaplig tävling där bryggerierna skulle brygga var sin IPA med 0 teoretiska IBU (ni vet så som Slottskällan gjorde med Zero) genom att förbjuda användandet av humle. Istället kryddade man ölen med enbär, rosmarin, mint och andra tokigheter. Jag provade ölen för ett tag sedan och ärligt talat är de mer roliga än bra – men de är värda att prova för att se vilken effekt humle ger ett öl, på mer än ett sätt.

De sista amerikanska ölen släpps bara i T7 och är alla från nya sverigebekantingen Boulevard Brewing Company som imponerade stort på Stockholm Beer och vars Single– och Double Wide IPA är bland de trevligare ölen vi provade i USA i fjol. Den senare, som likt de övriga tvåsom kommer  ingår i bryggeriets specialserie – Smokestack Series – är en balanserad och kåda- och kottfylld dubbel-IPA med massa kladdigt och gott men även blommigt och fräscht. Humlad med Bravo, Cascade, Centennial, Chinook och CTZ. Vidare är Tank 7 Farmhouse Ale en favorit i serien och en bra öl för de som just börjar intressera sig för denna typ av öl. Lätta estrar, blommor och lagom humlebeska (bland annat är den humlad med Amarillo och Simcoe) med kryddigt slut. Sist ut är Sixth Glass Quadrupel; en riktigt balanserad quadrupel med bra sötma, rikligt med tryck i smakerna av mörka torkade frukter och belgisk jäst.

 

 

2012-11-01, Små partier

 

T5 11630 Sotholmen Extra Stout Sverige 250 24,50 8.640
T5 11675 Bötet Barley Wine 2011 Sverige 250 35,20 8.640
T5 11683 Yeti Chocolate Oak Aged Imperial StoutUSA 650 94,90 3.240
T5 11708 Rodenbach Vintage 2010 Belgien 750 95,00 3.000
T5 11753 Fuller’s Brewers Reserve No 4 Storbritannien 500 59,00 7.000
T5 11779 Störtebeker Choco-Porter Tyskland 500 27,90 6.000
T5 11603 Innis & Gunn Winter Beer 2012 Storbritannien 330 26,90 45.000
T5 11716 Sierra Nevada Tumbler USA 350 26,90 15.000
T5 11713 Mikkeller K:rlek Höst/Vinter Danmark 330 33,90 40.000
T5 11748 Flying Dog International Arms Race USA 355 35,90 6.000
T5 11744 BrewDog International Arms Race Storbritannien 330 38,90 6.696

T6 11705 Contreras Valeir Extra Belgien 750 69 1440

T7 11757 Tank 7 Farmhouse Ale USA 750 139,00 900
T7 11784 Double Wide IPA USA 750 139,00 900
T7 11786 Sixth Glass Quadrupel USA 750 139,00 720

 

Vad betyder T-indelningarna

B = beställningssortiment
BAS = alla butiker
T1 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS samt T1)
T2 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1 samt T2)
T3 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1, T2 samt T3)
T5 = 30-tal butiker (egentligen 40 butiker inklusive vinkällarbutikerna)
T6 = Mer eller mindre samma som T7, men med större volym i depån än i T7-butikerna
T7 = vinkällarbutiker (Göteborg, Malmö och Stockholm)
T9 = valfritt för butik att hyllföra. Kan av kund beställas styckvis i samtliga butiker

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Vad för exklusiva öl kan vi se fram emot på Systembolaget i November?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] 2012 är slut. Nu har vi redan kikat närmre på de öl som kommer den 1 november runtom i landet (här) men då var det baserat på våra tidigare åsikter och intryck över ölen medan nedan är mer […]


Leave a Reply