Categorized | Ölrecensioner

Vertikalprovning: Gouden Carolus van der Keizer Blauw 2006, 2008, 2010

 Faktiskt alltid missat/låtit bli denna rätt kända belgian strong ale så därför var det lite av en slump och det ena som ledde till det andra som gjorde att Erik på friskt bevåg beställde in ölen årgång 2006. Det hela gjorde oss lite förbryllade över hur vi nu skulle närma oss denna pjäs och kort och gott, 2006 fick leda till 2008 och då vore det ju korkat att inte gå all in och även ta 2010’an som ändå fanns via systembolaget. Ölen görs för att fira Charles den 5’e och bryggs därför i mindre nummer den 24’e februari varje år.

På tal om provningar så är det imorgon Lost Abbey-provningen går av stapeln. En hel radda öl: Lost Abbey Inferno Ale, Lost Abbey Judgement Day Ale, Lost Abbey Serpents Stout, Lost Abbey Devotion Ale, Lost Abbey Lost and Found, Lost Abbey Carnevale Ale, Lost Abbey Avant Garde och slutligen Lost Abbey Red Barn Ale. Som bonus blir det lite julöl och som kronan på verket en Westvleteren 12.

Som ytterligare helgnöje så har jag beställt två Pliny The Elder till – men även Samuel Adams / Weihenstephan Infinium och De Molen / Flying Dog bat out of Hell tillsammans med lite annat. De två första ölen ska bli spännande, särskilt då den första av de två släpptes i förrgår om jag läst allt rätt. Men över till kejsaren nu!


Het Anker Gouden Carolus Van der Keizer Blauw/Blue 2006

Utseende: lite smågrumlig klarmörk vätska med litet nougatfärgat skum
Doft: Underbar! Doft av nougat och choklad som lyfts upp av en liten dos alkohol. Vidare är det bär, mörka frukter och mer rostade nötter, kärnor och nougat. Verkligen underbar doft som slutar med lite spritiga russin och en doft av ’vällagrat’.
Smak: Lättare munkänsla utan nämnvärd kolsyra. Först är smaken lika perfekt som doften med smak av russin, nedtonad men superb malt, kola och mörka bär. Något som skulle passa utmärkt till en ostbricka eller dessert. Lagom söt med smak av belgiskt mörkt socker och lite jäst. Utöver nougaten är det kallt, kallt kaffe och lite mer rostade nötter som någon sedan öst på kolasås över. Smakerna varierar men är ändå rätt enkla och om det inte vore för att man skulle kunna hinka i sig denna så skulle den vara en riktigt toppenöl. För det är just det som kanske är det lilla abret här – att den är rätt tunn varpå smakerna är finfina men saknar pondus.

Betyg? – Bäst, serverar man den i enbart en liten kupa så framstår smakerna lika bra men man undkommer frestelsen att halsa i sig allt direkt, något man stundtals behöver för att få sin dos av alla de fina smaker och dofter som finns i ölen. Likörrussin, nougat och kolasås ger en väldigt bra smak och den sötma som vissa verkar ha funnit i yngre upplagor tror jag här är nedbantad, dock är detta min första Kaizer så.. Men kommer garanterat köpa fler!


Het Anker Gouden Carolus Van der Keizer Blauw/Blue 2008

Utseende: Lätt grumlig karamellkolebrun vätska med nötbrunt poröst litet skum.
Doft: Mer likörbetonad koladoft än i 06’an med lika tydlig alkohol i den kraftiga doften av russin och lite ’rough’are’ kolasås. Lite träbitter efterklang. Doften är inte lika fantastisk men likväl väldigt skön att sitta och dofta på.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med liten fizzig kolsyra. Spritigheten är desto tydligare här, men trots det så är den rätt snäll. Snäll och len med lagom kolsyra (något som saknades i 2006’an). Eftersmaken är småspritig den med men med en aning vattnig och syrlig finish. Smaken är fylld med russin och kola och även smaken är träbitter. Trots att smaken har en bra dos kola så är den inte lika kolasåsbombad som ’06’an. Nästan humletorr bitterhet på slutet med det träiga. 

Betyg? – Bättre+, russin och vanilj kalasar med kola och den träiga bitterheten ger lite extra till smaken – dock kanske det blir lite väl träigt stundtals (i alla fall jämfört med den smaskigare 06’an). Drickbarheten är bra och det är kul att se hur smakerna har utvecklats mellan 06 och 08 och snart nu med årets upplaga.


Het Anker Gouden Carolus Van der Keizer Blauw/Blue 2010

Utseende: Nästan brungyllene vätska med lite beigefärgat skum som dör bort snabbt.
Doft: Mörk malt, mycket maltigt med mörk sirap och candisocker. Fyllig doft med aningar av bär men med en avsaknad av russin. Blir lite finare men likväl kraftig efter en stund. Inte fullt så komplex.
Smak: Medelstor munkänsla med okey kolsyra. Direkt infinner sig en karamellig smak i en rätt fyllig kropp med lite likörkola. Rätt ’rough’ än vad de äldre varit. Bättrar på sig mer och mer, men samtidigt är den lite för ’belgisk’ i sina smaker och dofter – de äldre är mer eleganta och bara bra öl, men denna är lite bråkigare.

Betyg? – Bra+, god och troligen något jag skulle kunna dricka igen. Som en bra belgisk strong ale men inte alls lika ’fantastisk’ som de äldre ölen.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Vertikalprovning: Gouden Carolus van der Keizer Blauw 2006, 2008, 2010”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] och värd sitt pris, men ge den lite tid och du har ett par kvällars njutning att se fram emot (som vid denna vertikalprovning av ölet. Förutom Keizern så är Fuller’s Brewers Reserve Lim. Ed. 3. något för de som gillar sin […]

  2. […] 4-5 år. Häromåret provade jag en ny flaska mot två som fått lagras 2 respektive 4 år och ja, läs det här om ni vill ha min åsikt om hur fint de […]

  3. […] För att förstå min kärlek till Keizern skulle jag läsa inlägget från 2010 där jag provar tre olika årgångar av ölet som i mitt tycke bara blir bättre med tiden. Jag är lyckligt lottad att ha en 5 olika […]


Leave a Reply