Analys av Systembolagets släpp 1a februari 2012

Äntligen dags för årets första ölsläpp. Den 1’a februari – nu på onsdag och födelsedagen för både mig och M2 så släpps både exklusiva nyheter och småpartier. Vi följer vår tradition av att göra små analyser av de olika släppen och detta släpp är inget undantag – tyvärr. Varför detta tyvärr då? Jo, för att årets första släpp är ett välmatat och därmed dyrt sådant.

Se vi på det som kommer i T5 (alltså 30+ butikerna) så har vi idel klassiker. Gouden Carolus Cuvée van der Keizer Blawuw är en traditionell och återkommande pjäs som uppskattas av de flesta och som verkligen lagras magnifikt. “Färsk” är den riktigt god och värd sitt pris, men ge den lite tid och du har ett par kvällars njutning att se fram emot (som vid denna vertikalprovning av ölet. Förutom Keizern så är Fuller’s Brewers Reserve Lim. Ed. 3. något för de som gillar sin brittiska ale, ny liksom gammal/lagrad. BrewDogs Paradox Jura, senaste inslaget i deras serie öl som legat på olika whiskyfat är kanske lite dyr, men av de jag provat tidigare från serien så har jag gillat samtliga och BrewDog snålar inte på något utan går all in – så varför inte köpa några och dela med lite vänner på en ölprovning?

För oss Amerikanofiler så är släppet ett smörgåsbord av gott. Sierra Nevada Celebration Ale var riktigt bra i år och är lämplig som något maltigare IPA samtidigt som jag tyckte den var skön som lättdrucken “mitt-i-veckan”-ale. Stones båda klassiker –Double Bastard och Vertical Epic 11.11.11 är lika självklara som att jag står och väntar på dem. Vertical Epic’en är i år en enligt bryggeriet en belgisk ale med kanel, sedvanliga belgoinfluenser och chili med en twist och samtidigt bra balans. Jag brukar köpa 2-3 stycken per år, en att prova direkt och en att spara för den framtida vertikalprovningen. Double Bastard’en kanske inte behöver en introduktion, för det här är i mitt tycke exakt vad en american strong ale ska vara. En perfekt mix av maltiga smaker som kola och torkad frukt men ändå med en bra beska och röda när. Båda lär jag vilja ha ett gäng av hemma, för de uppskattas lika mycket som jag gillar dem.

I T7-släppet (T6 och T7 är mer eller mindre identiska, så oroa er inte om det ang. Ekportern) har vi en rolig blandning av öltyper av välja på från flera olika länder. Oppigårds Ekporter kommer i en bra mängd för ett bra pris och även fast Oppigård kanske mer är kända för att vara svenska humlemästare så tyckte jag den var väldigt trevlig då jag provade den i höstas. Det kommer rätt många flaskor, så köp en och prova och om du gillar den så lär det finnas så att du kan köpa fler. Three Amigos Smeden är en rökig starkporter gillade jag skarpt nere på Mikkeller Bar i våras, en abret kunde varit priset men jag tycker det är värt att prova om man gillar rökig öl och runt 50-lappen för en öl som detta är inte dyrt i förhållande till mycket av det andra. Kanske en rolig öl att jämföra mot Ekportern? Är man sugen på mer av mörk öl och porter och stouts så bör man prova BrewDogs AB:08 – en blonde stout (rankas dock som american strong ale på t.ex. RateBeer). Varför ska alla stouts vara mörka tänkte dem och gjorde en ljus stout. Ett självklart måste för alla oss som sparar på hela serien och som provat de tidigare Abstrakterna.

I amerikansk ölväg hittar vi lite olika godbitar även i T7-släppet: Sierra Nevada Northern Hemisphere var riktigt, riktigt bra i år tyckte jag och den kommer det bli ett par flaskor av. Mycket grape och annat gott tyckte jag när jag drack den förra veckan. Likaså tycker jag att Three Floyds/Mikkellers senaste “goop” – Boogoop är köpvärd. En barley wine på bovete som är lite mildare än de tidigare, kanske då bovete är lite tråkigare jämfört med råg eller vetemalt. Samtidigt är det för billigt med en hundralapp för en 75’a god barley wine som även den kan glömmas bort ett tag. Riktigt god öl att ha hemma och ta fram då och då när suget faller på.

Sist ut är De Rankes Hop Harvest 2011 – deras XX Bitter men med mer humlefokus. XX Bittern är ju helt underbart god, säger jag som amerikansk IPA-nörd. Men De Ranke gör idel bra saker och även fast röster sagt att vanliga XX’en är bättre så säger det kanske mer om bryggeriets höga kvalitet än om Hop Harvest’en i sig. Så även här är det ett klockrent köp.

Med andra ord är det ett släpp på få eller inga lågvattenmärken och jag vet vad jag vill ha i födelsedagspresent – ett enda stort presentkort på Systembolaget. Och kanske en bärhjälp.

 

Så jag är ledsen om analysen blev mer “köp det här” men det är verkligen en humlans massa goda saker som kommer på onsdag och just att bredden är lika bra som djupet på släppet gör att jag återigen för säga – Systembolaget, ni blir bättre även i år.

 

2012-02-01 Exklusiva nyheter, små partier

 

T5 11035 Gouden Carolus Cuvée van der Keizer Blauw 2011 Belgien 750 116,00 3000
T5 11036 Sierra Nevada Celebration Ale USA 350 27,90 20000
T5 11161 Stone Double Bastard Ale USA 650 83,90 2160
T5 11162 Stone Vertical Epic 11.11.11 USA 650 94,60 2160
T5 11184 Fuller’s Brewer’s Reserve Limited Edition No.3 Storbritannien 500 59,00 5200
T5 11422 Brewdog Paradox Jura Storbritannien 330 89,90 3000

T6 11668 Oppigårds Ekporter Sverige 330 43,90 1900
T7 11609 Three Amigos Smeden! Danmark 330 47,90 600
T7 11611 Sierra Nevada Northern Hemisphere Harvest USA 710 89,00 1000
T7 11615 Mikkeller/Three Floyds Boogoop Internationellt märke 750 99,00 900
T7 11627 Abstrakt 08 Storbritannien 375 125,00 960
T7 11631 De Ranke Hop Harvest 2011 Belgien 750 78,50 480

 

Vad betyder T-indelningarna

B = beställningssortiment
BAS = alla butiker
T1 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS samt T1)
T2 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1 samt T2)
T3 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1, T2 samt T3)
T5 = 30-tal butiker (egentligen 40 butiker inklusive vinkällarbutikerna)
T6 = Mer eller mindre samma som T7, men med större volym i depån än i T7-butikerna
T7 = vinkällarbutiker (Göteborg, Malmö och Stockholm)
T9 = valfritt för butik att hyllföra. Kan av kund beställas styckvis i samtliga butiker

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply