Categorized | Ölrecensioner

Attention! BrewDog – IPA is Dead! Over and out!

För att fira att bloggen åter haft nytt besökarrekord denna månad (som inte ens är slut) så blev det att plocka fram lite gott ut gömmorna. Och vad passar då bättre än någonting som vi snart får se på Systembolaget? BrewDog IPA is Dead är ju någonting så ovanligt som det första flerpacket av öl som någonsin säljs på Systembolaget i butik Amager har ett mixpack i beställningssortimentet, Flying Dog likaså tack Joel). Om inte det ändå säger att man börjar se över sina “regler” så vet jag inte. Jag tycker att bolaget har kämpat sig över och förbi flertalet hinder det senaste året och i mina ögon är det kvarvarande och rätt så viktiga problemet hur man ska ransonera ut de mer limiterade släppen. IPA is Dead lanseras på onsdag och ser ut som följande: 11174 BrewDog IPA Is Dead Storbritannien 1320 99,20 T5

Men nu är det IPA för hela slantarna. IPA is Dead är säkerligen inspirerat av Mikkel’s Single Hop-serier men har även lyckats få in Bramling X vilket är en humlesort jag inte tror Mikkel har haft med i sin öl. Hur ska man döma ett sådant här paket då? På förhand anade jag att någon kanske skulle bli en besvikelse medan en annan skulle överraska mig. Single Hop-öl likt dessa och Mikkel’s är mer experiment, men ska samtidigt kunna stå på egna ben – vilket de ibland inte gör. Med vissa av dem så förstår man komplexiteten och balansen användandet av olika humlesorter ger, så även kanske här. Likväl kan de vara goda öl, inget snack om den saken.

Skottarna har valt fyra olika humlesorter från fyra av världens kontinenter och sedan lagt IBU’n på 75 på alla fyra öl, med andra ord är olika mängd humle tillsatt då alla humlesorter har olika alfasyra vilket leder till olika IBU’s. Man har en bas med Maris Otter, Crystal- och Caramalt och som en extra bonus för oss som gillar humle så har man dubbeltorrhumlat ölen.


 

Bramling X


Bramling Cross är annars en brittisk humlesort som hamnat i skymundan, men här är den använd annorlunda för at få ge ifrån sig mer av sin karaktär.

Utseende: Disig persikofärgad vätska
Doft: Nötkaka med citrus och apelsinskal.
Smak: Medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Smaken har nötig karaktär med lite sötma och fräschör. Även lite salmiak och äppelkaka.

Betyg? – Bra+. Överraskande trevlig, men ändå ingenting som sticker ut alltför mycket.


Nelson Sauvin


Den nya zeeländska humlen som man antingen gillar eller avskyr. En kaxig humlesort som levererar mycket kraft och mycket smak, men ibland blir lite rörig.

Utseende: Rödstripig vätska
Doft: Tropisk kärlek med diesel, tallknull och humleolja.
Smak:Medelstor munkänsla med bra kolsyra.Tropik varieras med trä och humleolja. Ljus malt lyser stundtals igenom och eftersmaken slutar lite tråkigt. Men doften och smaken med den stora närvaron av tall och humlekotte som plötsligt befinner sig i en tropisk skog är fin.

Betyg? – Bättre. Jag gillar Nelson Sauvin sedan innan och i den här upplagan tycker jag att den får ge ifrån sig en rätt kaxig doft som tyvärr faller något i smaken. Vilket är synd, hade fungerat som en rejäl single hop annars.


Sorachi Ace


Humlesorten jag föll för när jag har druckit Brooklyn Sorachi Ace för fulla muggar och som Mikkellers Single Hop gjorde riktigt bra. Kommer egentligen från Japan men odlas idag bara i Oregon i USA. Dill, sötma, bubbelgum, blommig citrus och kräftspad är vad jag och tydligen även andra bruakr finna.

Utseende: Persikofärgad vätska
Doft: Den typiska doften av blommig äng, där någon ondsint fan har hällt ut dill och kräftspad men även söt citrus och humleolja
Smak:Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Kräftspad och citrus dominerar smaken och det är nog en humlesort som man gillar beroende på vad för doft och smak man känner. Vissa har känt de här söta lite spadliknande smakerna medan andra finner mer blommighet och så. Med Mikkellers Sorachi Ace kände jag t.ex. blommig vanilj-kräftglass.

Betyg? – Bra. Inte lika tydligt med Sorachin. Mer citrus o smak än ett bra helhetsintryck. Likväl fruktig och god.


 

Citra


En typisk citrushumlesort. Ger massa citrus, grape, apelsin och andra citrusfrukter vilket innebär både fruktighet och grapebeska. En amerikansk humlesort (igen, beroende på hur man ser Sorachi Ace’en).

Utseende: Lite brunfärgad vätska med lättare orangefärgat disco inuti
Doft: Citrus och grape och det känns som en bra mellan-IIPA med sin tydligare beska, även om de alla har samma IBU. Här visar humlen sin karaktär tydligt.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Malt är förvånande det första jag känner. Sedan börjar smakerna av bra (I)IPA med citrus och grape. Kunde kanske varit mer vågad.

Betyg? – Bra+. Hade varit utmärkt som en kraftigare single hop. Men likväl en av favoriterna i fyrpacket med sin beska och fina grape och citrussmak.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

5 Responses to “Attention! BrewDog – IPA is Dead! Over and out!”

 1. Stefan - Ölsvammel says:

  Intressant låda, den här måste jag se till att få tag på. Vilken av Citra och Brambling X tyckte du var bäst?

 2. Joel S says:

  IPA is Dead är inte det första flerpacket med öl som säljs på Systembolaget. Det är dock troligtvis det första flerpacket som du slipper beställa. Amager har sedan en längre tid tillbaka haft en provningslåda i beställningssortimentet med fem sorter av deras öl. http://www.systembolaget.se/88208

 3. Manker says:

  Joel> Mycket riktigt! Det hade jag helt glömt. Kommer bara ihåg att IPA is Dead marknadsfördes som första flerpacket. Men mycket riktigt där. Dock så tror jag att dem menade att det (som du sa) är det första som säljs i butik

 4. Manker says:

  Även Wicked Wine har en mixlåda med Flying Dog ju.. men är i butik som det inte varit möjligt tidigare då det gynnar merförsäljning.. vad nu skillnaden mot ett flak är?

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] är nu inne på sitt fjärde mixpack på Systembolaget, nu i form av ännu ett IPA is Dead-mixpack (såhär tyckte jag om fjolårets IPA is Dead). Fyra humlesorter, Challanger, Motueka, Galaxy och den för mig nya bekantskapen HBC.Tanken är […]


Leave a Reply