Categorized | Ölrecensioner

Sommarens festligaste törstsläckare – Omnipollo Leon

Efter ett par år som driftchef för Bishops Arms så tyckte Henok Fentie att det var dags för något nytt, Belgien blev av olika skäl valet. Väl där märkte han hur imponerande ölutbudet var och efter ett tag kom även ett samarbete med Dirk Naudts hos De Prooef att startas. Projektet som då startades hade som mål att skapa någonting som skulle passa alla, även de inte helt inbitna ölnördarna, och fungerar både till vardags – men även fet. Ölet, Omnipollo Leon, är en hybrid av olika öltyper skulle jag vilja påstå; champagnejäst ger lite sköna bubblor och en torr finish medan humlesorterna Simcoe och Amarillo brukar bidraga med fina fruktiga smaker och aromer. Det som sticker ut mest med ölen är annars flaskan med det sköna motivet skapat av Karl Grandin (de med Cheap Mondaykläder vet vem det är..). Med ett nytt öl om året så får vi se när nästa öl kommer men det vidare projektet går att följa här. Att det verkar gå bra och att Henok lyckats med att finna en bra målgrupp verkar uppenbart i och med att Jens Dolk, vinskribent och trevlig dryckestyckare har beställt ölen till fyra middagar tillsammans med tvåan i  kocktävlingen (världens största..) Bocuse D’Or, Tommy Myllymäki.

När jag drack ölen första gången hade den just landat i Sverige och Brill hade skeppat iväg ett par flaskor till olika krogar för vidare utvärdering (provade den på Sorbon och de flaskor de hade fått tog slut samma dag..). Då var det även lite hysh hysh om vem det var som stod bakom ölen och det fanns inte mycket info att finna. Jag fann ölen vara väldigt trevlig med fräsch humlearom och smak där champagnejästen skapade fina små bubblor och en passande finish på ölen. Min tanke var att ölen då var en utmärkt öl för varma kvällar och trevliga fester och framförallt att den var lite gränsöverskridande, något som passar bra många fler än bara de mer inbitna ölfantasterna men samtidigt något de som annars gillar Belgisk öl ändå skulle gilla. Så det är kul att nu kunna göra en riktig recension på en öl jag tidigare “bara” har tyckt var väldigt trevlig.

Omnipollo Leon??

Utseende: Något dimmig varmt gyllenfärgad vätska med lite ljusare botten Stort fint skum med minimala till stora bubblor. ?
Doft: Doftar enkelt men precist av lätta kryddor, en lien aning av citrongräs men desto tydligare av citron- och apelsinskal. Ljus malt och något fruktdoftande men som ändå har en bra bras i malten. Jästkaraktären är där i god Belgisk anda även fast den är väldigt artig och inte tar för sig för mycket. ?
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Smakar somrigt, smakar mycket men smakar ändå så ingenting. Det är som om man fångar läskande sommaröl på en finare uteservering där alla ens vänner, fina eller inte, sitter och dricker denna öl. Oavsett kön, oavsett vad man annars dricker så är det här något som passar alla. Det är belgo med jästen, den fina torra finishen och smak av krydda och apelsin. Samtidigt är det små fina bubblor och en känsla som nästan kan dra åt champagnehållet som också finns här i. Så smak och känsla samspelar utmärkt vilket jag även tyckte första gången jag drack den, det här är en festlig öl, en sommaröl och en fin “jag vill ha något gott belgiskt” – allt i ett. Man kan dissikera fram fler smaker, men vad vinner man på det? För när man väl har funnit flertalet olika nyanser av sommar och fest så inser man att ölen är slut och att man gärna vill en till. På det negativa då? Ja, kanske smakerna som kunde tagit i mer (och då säkerligen förlorat och blivit för typiskt ölig), nu är den mer en hybrid av olika tankar kring öl (på gott och ont).??

Betyg? – Bättre. Jag går på känsla den här gången, för jag tycker det fruktiga från Amarillon och Simcoe’n ger bra fruktig smak mot en torr finish med lite peppar och krydda. Det här är en elegantare sommaröl som passar alla, även de som inte vanligtvis föredrar öl. Men inte på något sätt att den är snobbig, “den bara är”.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Sommarens festligaste törstsläckare – Omnipollo Leon”

  1. Anonymous says:

    Kraftigt överskattad

  2. Anonymous says:

    Helt underbart öl! Sommarens nya favorit!

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] och heta Russian Roulette. Men inte nog med det, Henok som tidigare bara har släppt ölet Leon under Omnipollo labeln har även mer på gång. Dels en samarbetsöl med våra vänner hembryggarna […]


Leave a Reply