Categorized | MankerBeer News

3 nya öl från Omnipollo varav två spännande collaborations!

Något som vi varit oerhört dåliga på med i Sverige är samarbetsöl, i ölvärlden så häftigt omnämnt collaboration beers. Så när JeppeEvil Twin för någon vecka sedan hintade om att han skulle göra en samarbetsöl med en bryggare var det många som undrade vad som var i görningen (självgott kan ja säga att ja va först på att gissa rätt) och framförallt med vem. Nu är det klart att ölet ska göras med Henok Fentie (Omnipollo) och heta Russian Roulette. Men inte nog med det, Henok som tidigare bara har släppt ölet Leon under Omnipollo labeln har även mer på gång. Dels en samarbetsöl med våra vänner hembryggarna på Sea-Goat Brewing som snart blir klar samt att han i vår släpper sin andra öl under Omnipollo – Mazarin.

Men vi tar allt i tur och ordning.

 

Evil Twin/Omnipollor Russian Roulette

Henok berättar att han var i Köpenhamn i fjol i samband med att Bishop Arms skulle öppna sin nya pub i staden och väl där kom han över en flaska Evil Twin Disco Beer. En öl som han, och jag håller med, tycker har släktdrag med det egna ölet Leon. Under tiden han drack ölen började han skriva ett mail till Jeppe och ja, här är vi idag. Ölet som kommer att bryggas nu inom 1-2 veckor nere hos Amager Bryghus, kommer heta Russian Roulette och vara en “collaboration with a twist” och vara något helt nytt på ölkartan enligt Henok. Receptet blev klart och ingredienser blev inköpte nu igår så allt är i rullning. Ölet som kommer skeppas ut över världen och till USA kommer även nå Sverige genom Brill & Co i februari/mars om planen går som de hoppas. Och utan att avslöja vad ölen blir så hintar han om att den blir “right up your alley=)” vilket låter mer än lovande. Henok och Jeppe är båda superhyggliga typer och jäkligt bra på vad de gör så vi har fullt förtroende för dem.

 

 Omnipollo/Sea-Goat Brewing

Den andra ölen som samarbetats fram är tillsammans med Sea-Goat Brewing som jag skrivit om rätt mycket tidigare. De bryggde sin öl för ett tag sedan och den provsmakades nu igår. Ölen – skapad under den enkla premissen “mycket humle” har en maltbas av; pale, cara-pale, vete och crystal för att stå emot all humle. Med 40gram humle per liter (jämfört med t.ex. 10g humle p/L för andra humlebomber) är det en rejält humlad bastard vi på Manker Beer flörtar för att få smaka av. Oj, jag glömde, likt Pliny the Elder och andra mytiska IPAs är den dubbelt torrhumlad. Den här ölen och framförallt det här samarbetet har jag efterlyst länge. Några unga spännande och oerhört talangfulla bryggare gör något med en lika talangfull och noggrann bryggare och gör något utan att bry sig om vad man ska göra eller hur. Hoppas att det kan bli mer av det här samarbetet för det unnar jag verkligen båda inblandade.

 

 Omnipollo/Mazarin

Sist ut är en så ett kul litet avslöjande. Efter mycket arbete med Leon så kommer nu Omnipollos andra öl – Mazarin. Det är Karl Grandin (den oerhört skicklige grafikern som gör allt artwork, t-shirts etc åt Omnipollo men även egna snygga projekt) och hans förstfödde som gett namn åt ölet. Vi kommer få se ölet i mars och det är fortfarande ont om information i övrigt. Men verkligen kul med ett till Omnipolloöl.

 

Så, det var väl det. Tre nya öl med, från och av Omnipollo med andra ord. Två stpännande samarbetsbrygder och en helt ny bekantskap. Det händer saker i ölsverige direkt så här på nya året. Manker Beer ger det två tummar upp!

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply