Categorized | MankerBeer TV

Manker Beer and Food TV -2- Långkok och lager

 

I dagens Manker Beer and Food TV-avsnitt så har M2 tillgat ännu en svensk klassiker – kalops. Enkla smaker som passar riktigt bra till lageröl med sina enklare smaker. Som lager har vi valt Mohawk Rye Lager, en lager med nästintill 20% råg vilket ger ölen mer karaktär och en söt men ändå lite roughare ton. Självfallet kan man putsa till sin kalops efter tycke och smak och man kan också variera ölen beroende på om man vill ha en något humligare pilsner eller en torrare lager. Hursomhelst så provade vi med en råglager och kan nog påstå att det här är en topp-3 öl från Stefan Gustavssons sida. Den är prisvärd, lättdrucken och är en utmärkt öl som substitut för artificiellt och metalliskt smakande masslagers. En bra öl som även “nyare” öldrickare lätt kan ta till sig, dock behöver den lättare mat och med vår högrev var den snudd på för snäll.

Vad för öl brukar ni annars ha till er svenska husman? Ge oss även mer feedback på vårt program, där vi nu har fixat en riktig kamera och fått bättre ljud.

 

 

Långkokt kalops

Ett par hekto välmarmorerat högrev
Ett par gula lökar
Ett par morötter
5 Kryddnejlikor
5 Lagerblad
5 Kryddpeppar
Ansjovisspad
(Fond)
Vatten
Soja
Salt och peppar

Putsa köttet, skär i bitar om ca 2-3 cm. Skiva löken och morötterna i kraftiga skivor, Bryn köttet i smör och olja (smöret ger färg och smak, oljan tillåter smöret att hålla högre temperatur), skicka i grönsakerna och låt puttra ngn minut.
Pudra lite vetemjöl över och täck allt med vatten, lägg i kryddorna och ansjovisspadet och låt puttra på medelvärme så länge du orkar vänta, dock minst 1,5 timme. Den här versionen är en 2,5 timmes kalops eftersom vi åt ost i mellantiden.
Smaka av med fond och soja, servera med ris eller potatis och rödbetor och en välbalanserad höstig lager, t ex Mohawk Rye Lager.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply