Categorized | MankerBeer TV

Manker Beer and Food TV -4- Sushi med olika öl

 

I all hets om öl, öl, öl och mer öl så kan det vara bra att bryta av. Ta en paus, kanske köra en snabb meditation eller varför inte gå på spa? M2 bjöd hem mig på lite vilokväll, som dock spårarde och det blev ninjafight, galen matlagning och öl-trolleri.

På den seriösare sidan så handlar det inte om ninjas, asiatisk matlagningskonst eller vin utan om sushi och öl. En mat-och-ölkombination som verkligen är spännande. Vi har länge och väl planerat för det här avsnittet och då vi redan använt Nils Oscar Jubileum 15 så behövde vi finna nya bra öl som passar.

Vad passar då till sushi? Allt beror på vilken fiskkvalitet du har och vad du föredrar. Precis som med all fisk finns det de som föredrar mer fisksmak och de som gärna ser lite mer återhållsamt fokus på själva fisksmaken. Medan en lätt men mörkare öl gör sig bra med rostade toner som passar bra till het wasabi och soya och ger fisksmaken en form av “finish” så ger en ljus och lätt kryddig öl mer utrymme åt själva fisksmaken, vilket kanske uppskattas om man köpt riktigt bra sushi (eller fisk i övrigt).

Vi provar två olika öl i dagens avsnitt, dels Bairds Suruga Bay IIPA och så den smakrika och intressanta ölen Mikkeller Nelson Sauvignon. Varför dessa två öl? Dels passar allt japanskt med annat japanskt – så japansk öl mot japansk mat måste vara som Godzilla i kimono? Trots att det är en IIPA så är den rätt mild, lite kryddig och har en lagom beska som inte tar död på smaklökarna, något man inte vill när man äter sushi. Den andra ölen, Mikkellers, är precis som ett bra vin – då det ska efterlikna en (mousserande) Sauvignon Blanc. Torr, lätt sprudlande och med lagom inslag från jästen samt en karismatisk vitvinskaraktär (lagrad på österrikiska vitvinsfat) med finish av Nelson Sauvinhumle som ger fruktigheten så tror vi att det kommer vara en riktigt bra mix.

Fisken då? Gör det skillnad på fet rosaröd fisk som lax och vit seg fisk eller bläckfisk? I sushilådan finns ju allt och det är lite det vi menar med att om du föredrar en lax- och avocadosushi så kanske du vill ha en mild schwartzbier som mattar ut det mjuka, feta. Har du mer vit fisk, fortfarande rätt fet men där du vill ha fram mer smak så kanske en torrare och något kryddig öl är bra. Varför inte göra som vi gjorde och prova en 2-3 öl tillsammans med maten?

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “Manker Beer and Food TV -4- Sushi med olika öl”

 1. Rafiki says:

  En sak jag märkt är att just IPA eller välhumlad saison med Sorachi Ace passar bra till sushi. Just att Sorachi komplementerar fisken otroligt bra och samtidigt hjälper beskan till med brännan man får från wasabin.

 2. M2 says:

  Hmm, Sorachi till sushi? Sorachi har ju en tydlig dillsmak som är svår att komam från, men det kanske funkar? Brooklyn Brewery har en fantastisk sorachi (Sorachi Ace) som finns kvar på enstaka Systembolag, kan vara värt ett försök.
  Första gången jag fick en Sorachi (Brewdog IPA is dead, Sorachi) i handen tänkte jag direkt på kräftor i dillspad – men hann tyvärr inte testa till kräftor..

  Tack för tipset!
  M2

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] witbier named Not Just Another Wit, followed by one of our favorites which we talked about in our Beer and Food TV episode with sushi – Nelson Sauvignon, the chipotle spiced yet impressively balanced Texas Ranger (Chipotle Porter in […]


Leave a Reply