Categorized | Ölrecensioner

Fler spännande collaborations – Midtfyns/De Molen X Porter

Liksom när tre danskar möts och gör en grym samarbetsöl så funkar det minst lika bra när två gedigna bryggmästare möts och föreslår ett samarbete. Det är Midtfyns Bryghus egen Jan och Menno från De Molen som möttes på förra årets danska ölfestival i Valby och som genast bestämde sig för att brygga något tillsammans (tidigare har Midtfyns dock brygt en av de Vuur & Vlam-kloner som gjordes) . Det klurades, bestämdes, brygdes och provades och resultatet dök upp på Systembolaget för några veckor sedan – X Porter. Jag gillar verkligen Mennos mörka öl som är rena och perfekt avstämda utan massa extra “lull-lull”  och med lite dansk touch så var mina förväntningar inte skyhöga utan mer glädjesamma.

Ölen, är en imperial porter på 8% med karaktär av rökt malt, lakrits och lite karamellsötma. Det finns dryga 900 öl kvar på Systembolaget (artikelnummer 11026) och för en 50cl-flaska betalar du rimliga 49.90 kr.

Midtfyns/De Molen X Porter

Utseende: Tjock brunsvart vätska med brunt skum med minimala bubblor som går ödet till mötes som ett tunnt litet lock ovanpå vad som verkar vara en rätt tjock vätska.
Doft: Lakrits och aska, mörk rostad malt och choklad med inslag av bär. Låter kortfattat men som med Mennos öl så är de i många fall rätt “enkla”. Inga onödiga extra twistsar på ölen eller för stora mängder av smaker och dofter utan det är rätt rent och bra.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Rätt metalliskt aska i smaken vilket känns De Molen. Kaffebär och lite vanliga bär finns också där, överlag en typisk De Molen-porter när de är sådär bra och det märks att Midtfyns haft ett finger med i spelet. Den är torr men ändå mjuk och rund och det är spännande hur sötma möter metallisk torrhet.

Betyg? – Bättre. Jag gillar den för det här är en hantverksmässigt grymt välgjord öl. Smakvariation och olika intryck i känslan i munnen med mera. Sött men asktorrt och både choklad, färska liksom torkade kaffebönor och bär.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Fler spännande collaborations – Midtfyns/De Molen X Porter”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Fler spännande collaborations – Midtfyns/De Molen X Porter (Manker Beer) […]


Leave a Reply