Categorized | Ölrecensioner

En lurig lagrad räv – Ommegang Rare Vos

Ommegang är som jag tidigare skrivit ett av de bättre, om inte det bästa, amerikanska bryggerierna när det gäller att göra Belgiska öltyper. Rare Vos (“Sly Fox”) är inte bara ett av Belgiens bättre caféer (ölet är också tänkt att fungera lika bra på ett ölcafe som på matbordet) utan också namnet på ölet jag nu drack en varm sommardag på Sorbon i Bromma. Ett av bryggeriets egna favorit öl vann också 2008 brons i kategorin “bästa franska- och belgiska” ölkategorin på GABF. Rare Vos är en belgisk ale på 6,5% med fruktig malkaraktär och den sedvanliga jästnärvaron som hör till. Något jag också var lite rädd för då jag provade den då jag inte visste hur den hade lagrats och det var något oklart om den lagrats väl eller inte.

 

Mer Ommegang:
Ommegang Witte, lyckas clownen roa en väntande tågresenär i snöstorm?
En blend att uppskatta – Ommegang Three Philosophers 2009

 

Ommegang Rare Vos

 

Utseende: Mörkorangeröd vätska med gräddigt poröst litet skum.
Doft: Fruktig och utvecklad doft av kola. Apelsin, skal och viss syra ger variation även fast det känns som om det saknas något.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Tunn kropp och något söt med lite kola och aprikos i bakgrunden. I mitt tyckte lite för porös, även fast den inte drar helt åt det utvecklade överjästa hållet.

Betyg? – Bra-. Mnjae, kola och aprikosen visst. Att den är lite syrlig och porös, okey. Men den är lite för tråkig. Den saknar kropp som gör den drickbar utan nu är den mer “hinkbar” varpå smakerna inte riktigt passar den typen av helhet i en öl. Dock tror jag det har lite mer att göra med hur den utvecklats än hur den kanske är något yngre, samtidigt brukar den här typen av öl vinna på att lagras. Slutsatsen blir att jag får prova den igen i framtiden för att se om jag ändrar mig.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply