Categorized | MankerBeer News

Manker Beer News – Vinternytt i USA

Det sker mycket i ölvärlden nu och inte bara Sverige ser nästintill dagligen nya bryggerier, bryggare och experiment utan både USA och England är i en uppgång som inte verkar ta slut förens kapaciteten säger totalnej. Vad som sker då är utvidgning och nylanseringar, så det är med glädje vi har mycket roligt framför oss. I sedvanlig ordning sammanfattar vi nu lite av vad som sker borta på USAs ölfront. Det blir mer burköl, relanseringar, problem och intervjuer.

 • För ett tag sedan skrev jag om hur både New Belgium och Oskar Blues satsar mer resurser på tillverkningen av burköl och nu hakar Flying Dog på trenden genom att 2012 släppa Underdog på burk. Ölen är en ny session-aktig east coast pale ale och ersätter bryggeriets gamla golden ale Tire Bite. Man planerar även att släppa en Imperial Hefeweizen, en Abbey Dubbel (arbetsnamn ‘Disobedience,), en svart lager brygd med körsbär och en “Gose“. Kul är också att man åter släpper In der Wildeman, Farmhouse IPA’n som Sorbon exklusivt fick in under sina USA-veckor i somras och som var grymt bra!
 • Inte bara Flying Dog börjar med burkar utan Sierra Nevada har både börjat få igång produktionen med Pale Ale och Torpedo på burk, bara att hoppas att dem når Sverige. Hyffsat färsk Torpedo på burk, smaskens? Burkar är inte bara bättre för ölen och mer miljlvänliga utan väger dessutom bra mycket mindre varpå frakten till Sverige minskar och förhoppningsvis kan det minska de nu växande ölpriserna.
 • Växande ölpriser skrev jag? Ja, i takt med att både malt och humle blev svårare att få tag på i USA och trots en rätt bra dollarkurs så kommer flera svenska importörer nog bli tvingade att höja priserna med någon krona. Detta i sin tur ger än högre påslag på krogarna och även fast jag inte vill måla helvete på tapeten än så är det dyrare öl på väg (i alla fall mycket Amerikansk öl, men även från övriga områden).
 • På tal om att växa, bara de senaste två månaderna har 50 nya bryggeriet öppnat i USA och bara i år så har nästan 860 nya bryggerier påbörjats enligt CraftBeer.com. Frågan är väl hur länge man kan köra på den här hausen där intresset för mikroöl bara ökar och ökar. Nu minns jag inte vem som sa det, men det var intressant och viktigt om huruvida intresset kan börja slokna ju fler bryggerier som öppnar och sedan inte släpper bra produkter. Detta har diskuterats även här i Sverige att det är bra och kul med nya bryggerier, men om genomsnittskvaliten börjar dala så riskerar det anseendet hos de som haft en hög standard under lång tid.
 • Vi slutar dagens nyhetsuppdatering med en intervju med Jerrod Johnson Surly Brewing, ett av de kaxigare men mer svårfunna bryggerierna i USA. Det pratas om hur det hela började, vad de gör idag och vad de planerar att göra härnäst. Tyvärr har jag inte kunnat skämma bort mig med deras svåråtkomliga öl men de flesta av deras öl rankas högt av ölfantaster och att de släpper ölen på s.k tallboys (stora burkar) gör det inte sämre.

 

Gammalt nytt:
Manker Beer News – Expansioner och åtal, samt lite humle
Manker Beer News – I USA har vad hänt?

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

6 Responses to “Manker Beer News – Vinternytt i USA”

 1. Kristopher says:

  Fan vad fint med burköl! Hoppas vi får hit dom fort, fort, fort!

 2. Intressant och bra sammanställning 🙂

  Vart har M2 tagit vägen förresten? Sitter han under IPA-trädet och sniffar på humlekottarna? 😉

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] Manker Beer News: Manker Beer News – Vinternytt i USA Manker Beer News – I USA har vad […]

 2. […] Beer News: Senaste nytt på den Amerikanska ölfronten 2012 Manker Beer News – Vinternytt i USA Manker Beer News – I USA har vad […]


Leave a Reply