Categorized | Ölrecensioner

En liten dos jul – The Bruery 3 French Hens

Julen varar fram till påska sägs det så varför inte ta på oss kostymen av en påskhare och prova ännu en julöl, dock en något mer otraditionell sådan. Det är The Bruery (som kommer ha ett gäng specialöl på Sour & Bitter dan före Copenhagen Beer Celebration) som har en “Twelve Beers of Christmas” där denna tredje vers blandar vinösa, ekiga toner med en fyllig mörk ale. Blenden är 75% belgisk dark ale medan återstående 25% lagrats på franska ekfat.

This beer is designed to take the journey through time until 12 Drummers Drumming, but is a delightful holiday treat right off the shelf.

Nu när de första yttringarna av vår börjar dyka upp så får vi väl slänga på lite jul igen och hoppas att övergången från jul till påsk och vår blir bra, lika bra som ölet?

 

The Bruery 3 French Hens

 

Utseende: Klart genomskinligt mahognyfärgad vätska med skum som visserligen finns där vid upphällningen men som sedan försvinner som en dålig förälder och lämnar kvar en klarblank yta utan några bevis på att det ens funnits där.
Doft: Första intrycken, bara i någon kort sekund avslöjar dess belgoinriktning, men sedan sker något och aromerna blandas upp. Estrarna finns där, jästens fruktighet ger klara dofter av olika frukter och bär tillsammans med lite torkad marsipan. Det är hela tiden balanserat och balans är ju något jag verkligen uppskattar, för det finns aromer av choklad, toner av russin och kalla mig förstörd men jag tycker inte det doftar så värst alkoholstarkt. Eklagrade ale’en bidrar till djup mer än alltför spretiga eksmaker och därför får man en till nivå av balans. Inte komplext egentligen, men elegant och artigt som en prydlig brittisk herre på besök på andra sidan kanalen.
Smak: Lätt munkänsla med en mild, mjuk kolsyra och en lättsam kropp. Direkt ur flaskan, kylskåpskall kommer mörkare smaker av choklad, eksyrliga estrar och en russin/mandelmix fram tydligare medan det syrliga blir mer centrerat när den stått framme ett tag. Det är en julöl och den värmer rätt bra, alkoholsmaken är också lite tydligare nu. Smaken känns som en bra belgisk dark ale av jultyp om än lite mildare, men man märker av en det finns någon twist i ölen och det är väl just den amerikanska påhittigheten att blenda in lite ekad ale i det hela. Det känns som om det tunnar ut det maffiga Belgiska  och gör ölen mer varierad. Samtidigt är det ingen lätt öl, lätt att ta till sig då utan jag känner att även fat jag gillar det så är det rätt uppenbart att det är en öl som kan få många att rynka på näsan.

Betyg? – Bra+. Den är nästan ett “bättre” för den är väldigt balanserad, elegant, finjusterad – men det är också något i den som kräver sin domare. Som Amerikansk belgo-style’ad julöl med det recept och påhitt som den är så tycker jag den är väldigt bra, det är en skön julsipparöl med mycket mer karaktär än traditionella julöl, kanske lite extremt på något odefinierbart sätt.

 

Mer The Bruery
Manker slår på stora trumman – The Bruery Black Tuesday
En dag ägnad åt The Bruery: Saison Rue, 2 Turtle Doves, Orchard White
1st of Advent beer – Bruery/Elysian/Stone La Citrueille Cèleste de Citracado

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply