Categorized | Ölrecensioner

Nu är det jul igen – Sierra Nevada Celebration Ale 2011

Tomten tyckte att det var så tråkigt när julen var slut att han bestämde sig för att förlänga den så gott han kunde. I och med att Wicked Wine så släpper Sierra Nevada Celebration Ale 2011 den 1a februari så blev det hans naturliga val. Denna IPA har blivit en tradition över vinter- och julperioden i USA och har ett lite större maltinnehåll än deras vanliga IPAs, men samma fräscha humle. I humleväg använder man Chinook som bitterhumle medan Cascade och Centennial utgör basen för arom- och torrhumling.

Jag har ett par 3 årgångar av Celebration Ale hemma och tanken är att en dag göra en vertikalprovning för att se om den faktiskt lagras så bra som det sägs. Jämför man däremot årgångar sinsemellan (mitt omdöme om ölet 2010 ser ni längre ned) så tycker jag att årets brygd har en bättre balans och smakrikdjup.

Kommer på Systembolaget den 1a februar:  T5 art.no 11036 Sierra Nevada Celebration Ale ,USA, 350cl, 27,90 kr, 20.000 flaskor

 

Sierra Nevada Celebration Ale 2011

 

Utseende: Om det är något Sierra Nevada gör riktigt bra så är det öl med fint utseende, en mörkt rödorange vätska med kompakt mjällt skum med minimala bubblor och gräddig topp på Celebration är inget undantag.
Doft: En lagom aggressiv arom av humlekotte och humlekåda med bra balans från maltens doft av kola, bär och nästan mjuka gräddighet. Enkelt men riktigt gott – precis vad man skulle kunna sätta som signum för bryggeriet.
Smak: Som deras goda Pale Ale men med ett större maltdjup istället för fokus på frukt och blomster. Just lagom av humlekåda och dov fruktighet med Pale Ale’ens blommighet. Påminner om den mysiga maltigheten som Bigfoot har (fast såklart med mindre beska och tydliga bärighet) men det är aningar av bär (den där djupa jordgubb och blåbärssmaken) och en något mörkare och lite sötbesk smak.

Betyg? – Bättre. Ännu en öl från Sierra Nevada som levererar varje år. I år tycker jag den är snäppet vassare med malten och lite djupare i smaken. Perfekt blandning av malt, karamell, humlekotte och grape som gör Celebration till en återkommande klassiker som är lite god färsk som lagrad.

 

Mer Sierra Nevada:

Fat vs flaska – Sierra Nevada Celebration 2010
Tid för humleskörd – Sierra Nevada Northern Hemisphere
En vanlig torsdag på SBWF? Slutar med porrom och ölcocktails
Manker Beer TV – Vi provar Sierra Nevada Beer Camp-öl
En eftermiddag med Sierra Nevada, Hoptimum och Wicked Wine på NK
Inför morgondagens staffettinlägg – Sierra Nevada 30th Anniversary Ale och Port Brewing Hop-15
Sierra Nevada Tumbler och Haandbryggeriet och De Molen Menno och Jens
Fortsätter på stort! Sierra Nevada Our Brewers Reserve Grand Cru
Nu kör vi på rejäl öl! Sierra Nevada 30th Anniversary Jack & Kens Ale
Tillbaks i barleywine tiden – Sierra Nevada 2008 på fat
Once you hop, you cant stop – Sierra Nevada Hoptimum
Inför New York 1 – Sierra Nevada Glissade Golden Bock
Dubbelt upp Sierra Nevada – Brown Ale + Kellerweiz Hefeweizen
Äntligen i magen: Sierra Nevada Harvest 09

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Nu är det jul igen – Sierra Nevada Celebration Ale 2011”

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply