Categorized | Ölrecensioner

Husöl av yttersta klass – Närke Folkungagatan Folk Ale

Bishops Arms Folkungagatan firade, som jag och andra skrivit om, 4 år och bjöd in till fest. Förutom en väldigt stor samling “ölfolk” av alla dess slag – (hem-/)bryggare, bloggare, ölpersonligheter och barfolk så var det ytterligare något i fokus – Folk Ale. Bishops Arms “Folkis” egna husöl, framtaget med och sedan bryggt av Närke Kulturbryggeri. Denna american pale ale ligger på lagom 4,7% och tanken är att den “Passar både folk och ölkungar!”. Har ni vägarna förbi i Stockholm så sväng förbi och prova ölet, har ni inte vägarna förbi så tycker jag att ni ska besöka Linköping Beer Expo där Närke kommer finnas, perfekt tillfälle att prova öl från ett av landets allra bästa bryggerier.

Närke Kulturbryggeri Folkungagatan Folk Ale

 

Utseende: Vackert mörkare gyllenkopparfärgad vätska, litet lätt men ihophållet skum med mini bubb, tvålgräddig topp
Doft: Kola och halvmörk malt, grapeskal, bär av olika slag och en lurig bitterhet.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Nu, vid andra besöket och andra omgången av ölet så är den exakt lika bra som sist.Perfekt balans mellan grapebitterhet, torrt och “crisp”‘igt, zest och persika tillsammans med kola, lite torrhet och en mjuk, fyllighet. Eftersmaken har samma blandning av grape, frukt och kola. Sammantaget är det här ljuvlig lättdruckenhet av högsta klass. Mysig lagom efterbeska som kommer fram efter ett tag och det blir mysigt strävt i munnen.

Betyg? – Bäst. Japp, Folk Ale är en av de bättre husölen jag någonsin har provat. Allting du önskar i en bra öl sammantaget och i en husöl vilket ska passa alla – ölnördar, gemene besökare och de som bara vill ha “ännu en stor stark”. Omvändaröl eller bra session ale är sak samma. Lika bra husöl som t.ex. Sorbons X eller OT/Akkurats Tjinooken och det är roligt att fler och fler börjar få riktigt bra husöl med en egen stil, karaktär och recept istället för att välja “den enkla vägen”.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Husöl av yttersta klass – Närke Folkungagatan Folk Ale”

  1. I recall it being great on the night of the 4th anniversary celebrations but even a beer this good was a little ‘lost’ in an ocean of great beers and conversations that night. Next time I’m in town I’ll definitely get along to Folkis and spend some quality one-on-one time with it after reading this!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply