Categorized | Ölrecensioner

En dåres försvarstal – Duff Beer

Jahapp. Från IPAs och “stora” öl ska vi nu ta ett lika stort kliv tillbaka. Till en tid då man glatt satte sig på kvarterskrogen och tog “ett par stora stark” med sina vänner, åt sin pizza och kallade det en kväll. För det är lite den känslan jag får när jag häller upp dagens öl i mitt glas – Duff Beer. Ölet som gjorts världskänt på grund utav Simpsons och som görs på ett par platser runt om i världen (bland annat Spanien och Mexico), men detta är originalet – från Tyskland. Duff Beer har haft sin egen monter på flera festivaler och där placerats med öl som Corona, Carib och Åbro. Öl som är roligare än passande på en ölfestival. Samtidigt har Duff Beer varit den av dem som jag tror har fått flest besökare på visit och som faktiskt överträffat förväntningarna hos många. Inte för att det är en fenomenal öl med humlearomer utom denna värld. Nej, det här är en kul grej, något man dricker med polarna. Och hur mycket man än vrider och vänder på det här med att man ska lotsa in folk på bra dryck och mat så måste man ibland ändå stå upp för det skämtsamma och lättsamma. Jag personligen skulle inte dricka en Duff Beer på krogen idag, men jag förstår dem glada 18-åringarna som tar in en hink med dem och har jäkligt skoj. För det är inte till “oss” ölen är tänkt, utan till dem som fortfarande dricker öl för det “gör en skoj” och är festligt.

Ge mig skit, javisst, men öl är skoj och förhoppningsvis kommer dessa personer ha ett lättare steg att gå från Duff Beer till en american pale ale eller kanske en brittisk ale än att bli fast i eurolagerträsket. Det är vad jag hoppas, men sedan kan jag ha fel – men jag vill åtminstone inte döma någon förens vi sett hur det blev.

För den som vill ha sin Duff Beer hemma så finns den att beställa via Systembolaget om kollin på 24 stycken för 20,90 kr styck med artikelnummer 89972.

 

Duff Beer

 

Utseende: En fint gyllene vätska med stort vitt skum med minimala bubblor och porös topp – som en lager ska se ut.
Doft: Sötma, en dos citron och lite hö. Sötman slår igenom och drar åt karamellhållet.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Sötman är här igen men till skillnad från min nya Nemesis – Newcastle Ale, så bryter faktiskt Duff av lite och blir åtminstone lite torr en liten stund. i munnen. Smaken är inte artificiell, den är inte ljuvlig – den bara är, läskande, lite söt och ja – det är det. Lättdrucken och enkel helt enkelt. 4.7% är lagom och balansen mellan sötma och i alla fall lite torrhet i munnen är okey.

Betyg? – Ok+. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. I min bok är öl dålig då den har bismaker, felsmaker eller bara är felbrygd. Allting därutöver är OK och kanske till och med lite småbra. Första gången jag drack Duff Beer tänkte jag direkt på hur mycket jag skulle skratta efteråt, roa mig själv och andra genom att berätta vad jag gjort, men det hela kom av sig – för nedkyld är den rätt skön. Sedan kanske inte en öl ska behöva vara så kall för att ens kunna drickas, men det gör inte så mycket, för läxan är att låta de som gillar Duff Beer göra det. Duff Beer är mer grabbparty (förlåt tjejer) än imperial stout i cognacskupa och det är också marknaden den riktar sig till.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “En dåres försvarstal – Duff Beer”

  1. bark says:

    Från årsskiftet så kan den här beställas styckvis.

    Hur gillar ni andra München Helles?

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply