Categorized | Ölrecensioner

Kaffevatten och söt öl – Nørrebro Brygghus La Granja Stout

Danska Nørrebro Brygghus släppte vid senaste Systembolagsreleasen två olika öl – dels barley wine’et Little Korkny samt La Granja Stout och det är den senare som nu har provats. La Granjan är en så kallad sweet stout (mindre rostat torr karaktär till förmån för en len och lite mjölkartad stil) där man adderat kallt vatten som runnit igenom ekologiskt mexikanskt kaffe. Genom att addera kaffekaraktären på det här sättet får man en mildare och diskret kaffeförnimmelse än om man använder rostat kaffe under själva processen.

Jag kikar lite närmre på flaskan och ser att det står “”Tap 29/10/10, MHT 26/10/12” så om jag inte förstår det helt fel så är ölet tappat den senare delen av 2010, blir i så fall intressant att se hur detta har påverkat ölet.

För er som inte har lyckats prova ölet än eller vill prova det så finns det runt 400 flaskor kvar i Sverige, de kostar 94,90 för en 60cl flaska och var de finns ser ni här (går att beställa dem annars via bolaget).

 

Nørrebro Brygghus La Granja Stout

 

Utseende: Lite urvattnad mörkbrun vätska, chokladbrunt skum som dör ned rätt snabbt.
Doft: Mjölkchoklad, söt- och saltlakrits med karamelltoner, doftar rätt “tunnt”. Känner också en komplext inbunden arom med chilisting och blåbär.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Rätt mild i munnen och rätt lagom kropp. Rund len känsla i munnen med smak av choklad, söklakrits men också lite karamellsöta toffeesmaker. Kaffesmaken tycker jag är rätt anonym men man känner av det bittert rostade tonerna. Mjölkchoklad och lakrits räcker en bit, men det blir snabbt tröttsamt tycker jag, tyvärr.

Betyg? – Bra. Kanske lite för mild för mig och jag tror det är som det står att den passar bra till desserter, kanske mer än som fristående öl. Nørrebro gör riktigt bra öl och det här är inget undantag, men tyvärr faller den mig personligen inte i smaken. Sweet stouts kan vara lite varierade i sina uttryck tycker jag och det är ibland svårt att hålla en bra balans. Här finns balansen men jag tycker någonting annat saknas.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Kaffevatten och söt öl – Nørrebro Brygghus La Granja Stout”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Kaffevatten och söt öl – Nørrebro Brygghus La Granja Stout (Manker Beer) […]


Leave a Reply