Categorized | Ölrecensioner

I love the smell of hops in the morning – Fegleys Brew Works Hop Explosion

I lite otippade Pennsylvania finner vi Fegleys Brew Works, ett lite okänt bryggeri för oss svenskar men som jag skrev såhär om i fjol

Då jag besökte OT för ett tag sedan så provade vi igenom ett gäng olika bokstavskombinations-öl där samtliga åtminstone slutade på “-PA” och en av dem, sedermera också dagens öl lät oerhört spännande. Fegleys Brew Works HopSolutely? Från Betlehem i Pennsylvania och med runt 70 öl bryggda genom åren där åtminstone en 15 stycken verkar vara lite mer reguljära. Sedan 1995 har Betlehem/Fegleys (familjen heter Fegleys, staden Betlehem) BrewWorks funnits även fast det verkar vara på sistone och framförallt de senaste åren som saker kickade igång på stort.

Vid det tillfället drack jag alltså deras HopSolutely, en öl som var lite spretig och “egen” men ändå rätt bra. Nu ett par månader senare och vid ett nytt Micromerica på OT (Oliver Twist i Stockholm) föll valet istället på samma bryggeris Hop Explosion. En öl de själva håller som sin kanske humligaste öl så här långt. Bryggd som en “västkustale” (mycket humle) varpå den är smackad full av Tomahawkhumle.

 

Fegleys Brew Works Hop Explosion

 

Utseende: Ljusorange färg på vätskan med litet vitt skum.
Doft: Torr kryddblandning av vitpeppar, gräs och lime på ett torrt och ljust vis. Har fina dofter av innandömet (det vita) från citrusfrukter och grapejuice. Inte den traditionellt citrussprängda doften utan det är kryddigare och torrare.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Spritter till i munnen med ljus kryddighet, vitpeppar, verbena och torrt spicy gräs. Det här är inte en besk öl utan snarare ljuvligt torr som många IPAs gärna vill vara men där beskan tar överhand. Känslan i munnen växer och det bitter- och peppartorra i munnen ligger kvar länge och väl, vilket bidrar till att du blir än törstigare.

Betyg? – Bättre+. Blev först besviken då jag förväntade mig en fruktig och besk IPA-bomb. Men vad som gavs mig var än bättre. Det här var kanske bland det torraste IPA’s jag har druckit och jag gillar det skarpt. Den har en kryddig smak som gör att den inte känns platt eller tråkig och det är som att tugga på grapejuicemarinerade grapeskal. Blir att ta mig en till på OT ikväll, om de finns kvar.

 

Mer Fegleys?
Missförstådd IIPA eller var det bara jag? Fegleys Brew Work HopSolutely

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply