Categorized | Ölrecensioner

Systembolaget, offerbrygder och provning av 2 st “framtida” (?) öl

Det är intressant att följa Systembolagets utveckling och förnyelseprocess som trots att den är lite kantig och stundtals långsam ändå går åt rätt håll. Nu snart kommer vi kunna beställa lokala produkter över hela landet och internetbeställningar och ett större beställningssortiment är saker som börjar fungera bättre och bättre.

En sak jag dock är lite kluven inför är deras hantering av öl de får in som offertbryggder inför de olika släppen. Systembolagets offerter på vad de önskar är mer och mer exakta vilket kanske visar att de vet vad de vill ha, men när det står “svensk öl, 4.3-4.7%, mörk amerikansk pale ale med karaktär av rostad malt, 25.000 flaskor” så förstår jag att många bryggare suckar. Det är inte lätt att hela tiden behöva brygga “till” Systembolaget utan man vill ju ha friheten att brygga det man brinner för och känner intresse för att brygga just nu. För svenska bryggerier kanske de lokala sortimentet och att man snart kan beställa från dessa kan vara en lösning, men samtidigt ger det ingen större spridning. Inte heller hjälper det fantombryggare eller utländska bryggare eller bryggerier som inte kommer in i de lokala sortimenten.

Oavsett hur man håller sig till detta dilemma så är det en himla massa öl som bryggs, som experiment och eventuella, eller faktiska, offertbryggder. Manker Beer har därför provat två stycken med svensk härkomst (bryggare, bryggeri etc låter vi vara). Den ena (246) vet jag inte vilket öde den går eller har gått till mötes, vilket är synd då den var väldigt spännande medan den andra (247) kanske är något vissa kommer känna igen och som kanske är något vi kommer att få se framöver under 2012.

 

“Bryggd 246”

 

Utseende: Mörkbrun vätska med rödare influenser, brunt rätt stort skum.
Doft: Väldigt fruktig arom där en bas av rostad malt anas och ändå står som grund (påminner lite om en obelgisk Belgisk dark ale). Känns nästan lite krämig i doften med frukter, söt lakrits och bär men mot en sälta som håller uppe balansen.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Den fruktiga lakritsen återfinns i smaken på ett förtjänstfullt sätt. Kroppen är artigt krämig och har en fyllig sötlakritssmak där nougatchoklad och frukter bidrar till lite komplexitet. Ölet är inte beskt per se men det finns ändå en efterbeska som förlänger helheten. Överlag är det en spännande mix av smaker och intryck som kanske måste stilla sig eller kanske är såhär, gott är det.

Betyg? – Bättre-. Det här gillas. Fruktigare och kanske mindre bitterbesk än en mörk IPA och det söta, fylliga och fruktiga bidrar till Belgo-tankarna jag tyckte fanns i doften. jag gillar den, fruktigare o mindre bitterbesk BIpA som har lite belgoinfluenser med söta och fylliga mer än torra beaka från en hårdare rostad bip

 

“Bryggd 247”

 

Utseende: Mörkt pumpernickelfärgad brunsvart vätska med ett krämigt chokladfärgat skum som påminner om krämigheten i en Guinness när det väl lagt sig som en chokladhinna ovanpå ölet.
Doft: De första doftrna har med sig choklad, mörkt bröd och en viskös arom som var lite oväntad. Det finns mycket färska dofter där nog fruktigheten i humlen kommer stillas något och aromer av choklad och kaffe får mer plats efter lite tid på flaska.
Smak: Medelstor munkänsla med lätt kolsyra men stor fyllig kropp. Som en mjuk len men väldigt välsmakande ballong som fyller upp munnen. Låter ölet virvla runt länge och det gör jag rätt i. Doftens inslag av mörkt bröd (pumpernickel), trä och viskösa toner finns här. Lätt choklad- och kaffebitter eftersmak utan att det blir kraftigt och med tanke på beskan som slår efteråt så lär den ha en mängd humle, som dock döljer sig väl. Jag tror att ölen är rätt färsk och ska ligga till sig för att släppa loss kraften i smaken som man känner finns där. Det här är (troligen) en imperial stout som kommer växa till sig mer framöver och då kommer den bli än bättre. Just nu sitter jag mest och lurar på varifrån det viskösa kommer?

Betyg? – Bättre. Hade nog kunnat få ett litet plus om den haft lite mer kraft mot det lena, men det här är dryckesvänlighet på hög nivå. Känslan i munnen och den milda men lovande smaken gör att jag hyser förhoppningar om hur den här ölen en dag kommer vara/bli/återkomma/göras. Smakkomplexiteten är inte så stor som den lär bli framöver men det anas verkligen att det är saker som sker i ölet. Spännande.

Edit. Efter ett tag fortsätter ölet bara att växa och växa och lakrits kommer fram medan smakerna blir kraftigare. Lite aska och asfalt men med en mild fruktighet. Tillsammans är det just så lovande jag hoppades. Nu börjar även eftersmaken sticka ut tydligare och fruktigheten mot det brända, viskösa imponerar mer och mer.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Systembolaget, offerbrygder och provning av 2 st “framtida” (?) öl”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] bygger vidare på Blizzard, som även den är med och är en öl jag tyckte var riktigt spännande då jag fick prova en flaska tidigare i år. Annars är det väl Widmer Brothers Brrrr, Celt Nadolig Rare, Midtfyns Jule Stout och Dugges Easy […]

  2. […] Stefan Mohawk Gustavsson och drack lite öl, varpå en av flaskorna han fick med sig hem – offertbrygd 247 – också är nedan öl, Whiteout Imperial Stout. När jag drack det sist så gillade jag det […]


Leave a Reply