Categorized | Ölrecensioner

Stout vs stout – Bells Java Stout vs Southern Tier 2x Milk Stout

Ibland har man såna där dagar när det är något “visst” som faller in över en. Typ som att man blir oerhört sugen på ost och IPA, eller att just idag vill jag ha den suraste öl jag kan få tag på. En sådan hade jag på Oliver Twists Micromeria för ett tag sedan. Efter lite pommes frittes och IPA (inte som kombo, men samtidigt) så kände jag att det var dags för lite mörker. Michiganbryggeriet Bells har flera öl i ytterst toppskicket och när jag såg att deras kaffestout Java Stout fanns för under hundralappen var det en given date. Samtidigt hade jag sneglat på ett av mina favoritbryggerier – Southern Tiers 2X Stout, en double milk stout som bryggts med laktos, 2 humle- och 3 maltsorter. Milk stouts, även kallade cream eller sweet stouts är inte alltför vanliga och då jag gillar denna öl på flaska och tycker att Southern Tier sällan gör öl att bli besviken på så fick det även bli en flaska av denna.

Med andra ord var upplägget klart – stout vs stout, Michigan vs New York, kaffe vs mjölk.

 

Bells Java Stout

 

Utseende: Mörkt svartbrun vätska där det chokladfärgade skummet lägger sig längsmed glaskanten.
Doft: Svart kaffe, kaffepulver, mer kaffe och mörk rostad malt. Det är inte alltför variationsrikt utan det här är rakt av som att dricka kaffeblandad öl.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Kaffebönor i multum även i smaken! Kaffe kaffe kaffe, kaffe, pulver, lite svart choklad o kaffe i eftersmaken

Betyg? – Bättre. Att säga att det här är en kaffestout utöver det vanliga är ingen underdrift för här har kaffe varenda del av scenen när den sköljer in över smaklökarna. Den är balanserad, smakrik och med en bra kakaobitter eftersmak. Gillar du kaffe, så prova denna, men bered dig på vad du inte kommer få – en mångfacetterad stout med smaker som inte kan härledas till kaffe.

 

Southern Tier 2x Stout

 

Utsende: Även här en mörkt brunsvart vätska med chokladfärgat skum som lägger sig som en ring kvar i glaset.
Doft: Aromen är mild men ändå förväntat gräddig med dofter av grynig choklad, rostat kaffe och mjölkchoklad.
Smak: Lätt munkänsla med bra kolsyra. Len känsla i munnen med chokladsås på mjölkchoklad och det är underbart lent och mysigt i munnen med smaker av bär och choklad. Det bästa är nog att smakerna hålls uppe väl.

Betyg? – Bättre+. Riktigt skön milk stout som visar upp en len vacker sida men som ändå har en lättsam komplexitet av choklad och havregryn. Du har inga problem att dricka ett par av den, men smakerna består och den saknar inte alltför mycket. Det här är en öl som är lätt att tycka om skulle jag vilja påstå.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply