Categorized | Ölrecensioner

Inga banankostymer denna gång – De Ranke Hop Harvest 2011

En öl som heter Hop Harvest och har en etikett som nedan öl har känns så långt ifrån det småtrygga Belgien man kan komma. Det är inte heller det första ölet vi provat med det namnet. Vem minns inte den för oss klassiska banankostym-hiphop-videon om Bridgeport Hop Harvest, inspelad vid vår husbil utanför Oskar Blues? När det istället är Brouwerij De Ranke, med öl som XX Bitter, Guldenberg m.fl bakom sig som har gjort denna öl – då undrar man var influenserna kommer ifrån? Eller så gör man inte det utan konstaterar att det är en upphumlad version av XX Bittern, med samma humlesorter (Brewers Gold och Hallertau) men nu torrhumlad.

 

De Ranke Hop Harvest 2011

 

Utseende: Disig apelsinfärgad vätska med tjockt fint skum.
Doft: När jag tar och doftar i glaset och letar runt bland aromerna så är det främst en kryddighet som inte kändes alltför otippad som märks av det. Det är den lite torra citrus och gräskryddan med viss tydlighet av torrhumlingen som snällt smäller på. Den ljus malten känns mild och doften i stort är behaglig och lätt. Skulle man kunna säga att den doftar som mången belgisk ale, men med trevligare torrhumlad arom – japp.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Intryck av något som spänner över allt från belgisk ale till saison och så vidare mot andra snarlika öltyper dyker upp. Troligen för att beskan är måttlig medan nyslaget gräs, citrus och en blommande krydda ger smakvariation. Någonstans anas också mer fruktighet och örtte.

Betyg? – Bättre. Oerhört smakrik utan att vara knusslig. Inte mycket som känns komplicerat med Hop Harvest, gör det den tråkig? Inte nödvändigtvis, för smakerna passar in och den känns såpass “naturlig” att det här snarare är en safe öl om man gillar den här stilen av öl. XX Bittern är en i mitt tyckte ruskigt bra öl och tar ut svängarna åt båda hållen lite mer, medan jag tycker det här är en bättre öl att dela till en middag (eller medan middagen tillreds).

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply