Categorized | Ölrecensioner

Påsken är över, dags att svära i kyrkan – Weyerbacher Blasphemy

Nu är påsken snart över och det blir dags att kunna svära i kyrkan igen. Efter åtskillig mängd påskmat och en lika stor mängd öl av diverse slag så är man rätt belåten med att starta om och se fram emot sommaren. Men man måste gå ut med en bang, ha äggätartävling och dricka gott.

Därför tog vi fram en Blasphemy från Weyerbacher, ett litet bryggeri från Easton Pennsylvania som i Sverige nog är mest känt för deras Double Simcoe IPA som Brill & Co tar in. Bryggeriet gör ändå runt en 70 olika öl, inklusive specialare och har funnits sedan 1995. En rolig anekdot är att bryggeriets ursprungliga tanke var att brygga makroöl för den stora massan innan man 1997 hade kommit på bättre tankar och bryggde sig första “riktiga öl i form av en imperial stout med hallon.

Blasphemy går lite i den andan, lite extra och lite mer. Det är nämligen en belgisk quadrupel som man har låtit ligga på bourbonfat. Ölet slutade göras för något år sedan varpå flaskan har lite tid på nacken och anledningen till dess förpassning till historien var att man valde att släppa en ofiltrerad version istället – denna är alltså filtrerad. Men vad gör det såhär i påsktider?

 

Weyerbacher Blasphemy

 

Utseende: Ljusbrun nötfärgad vätska som saknar direkt skumbildning.
Doft: Nöt, råsocker och kolaaromer som känns lite quadrupeltypiska med en torr bitter arom som möter whiskyaromer med trä och vanilj. Lite kryddighet och “råhet” från jästen lurpassar under de andra dofterna som alla samsas väl.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. En mild och enkel smak som ändå bjuder på lite blandad smakkompott. Vanilj och trä-smakerna från bourbonlagringen är svåra att missa även om de paras väldigt bra ihop med mörk torkad frukt, socker och rostade nötter från quadrupeln.

Betyg? – Bra (+). Betyget är lite i underkant då det är en väldigt bra öl som lyckas dölja både de 11,8%’en och dess bourbonlagring väl. Variation och balans är A och O här och inget tar över och inget ger vika, vilket kanske också är lite av dess svaghet. En bomber av Blasphemy är lite mycket för en person att klara av, vilket är ett ämne vi får ta vidare vid ett annat tillfälle – men det här är en sån där öl man gärna sitter och sippar på en lång mörk kväll.

 

Mer Weyerbacher:

Stör i semestern med Weyerbacher Double Simcoe IPA
Inkörsportsöl, eklagrade öl och Weyerbacher Heresy
USA+England+Belgien? = Weyerbacher Blithering Idiot

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Påsken är över, dags att svära i kyrkan – Weyerbacher Blasphemy”

  1. Kristopher says:

    Alltså.. Weyerbacher gör bra öl, men deras etiketter är fan fuuuula.. 😀

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply