Categorized | Ölrecensioner

Färdig sommarcocktail på flaska? – BrewDog Prototype 17

Vad får man om man tar lite av de saker man gillar och adderar ihop i en fruktöl på 4,9% baserad på en av bryggeriets lageröl? Låter det som BrewDog så är det oftast BrewDog och just denna öl är deras Prototype 17. Baserad på deras 77 Lager, men med en Belgisk jäststam och som fått ligga tillsammans med skotska hallon på skotska scotchfat. De erkänner själva att de inte riktigt visste hur utfallet skulle bli, bara att de gillar det. Vi tyckte dock att det lät lite somrigt och att det förhoppningsvis skulle vara som en scotchbaserad bärcocktail.

Dock finns det flera faktorer som skulle kunna lura iväg resultatet, helt kort – hur passar de olika beståndsdelarna ihop? Scotchfat och bär? Lager och Belgisk jäst? Lager och bär? De har senare provat att göra om ölet med andra basöl (exempelvis Trashy Blonde), haft lite olika alkoholstyrkor och också provat att dra i lite humle. Det är ju en prototypöl och dessa tas fram för att experimentera, och experimentera vet vi att dessa gossar kan – så blev det bra då?

 

BrewDog Prototype 17

 

Utseende: Klar något mörkare gyllenorange vätska med poröst lätt smutsigt skum med minimala bubblor.
Doft: Trevliga inslag av hallon som möter vanilj, ek och tyngre aromer. Doftar som en något syrligare somrig dessert. Torrt gräs och citrus ger lite variation men i övrigt är doften rätt enkel.
Smak: Lättare munkänsla med okey till bra kolsyra. Poröst kropp med något syrliga vildhallon med toner av vanilj. Känner också inslag av mandel och åter syrliga bär. Skulle inte säga att det är så komplext eller starkt. Snarare är det lätt, poröst och lätt obalanserat med syran och alla bär.

Betyg? – Bra. Fin karaktär från hallonen som känns bra och går in i en smak av mandel och toner av scotch’en. Men överlag är det inte för mycket smak, eller doft förutom hallon vilket drar ned helheten. Det är ett intressant steg i att se hur bär och scotch samspelar mot en rätt mild bas såsom Lager 77 är. Somrig och läskande, visst, men vad mer än så?

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Färdig sommarcocktail på flaska? – BrewDog Prototype 17”

  1. Balder says:

    Roligare än bra, men ändå OK. Svår balansgång ungefär som ölet. Kul komplext öl.
    Ibland lyckas Brewdog med sina mer speciella öl ibland inte. Detta är väl ett av mellantingen, går väl ganska obemärkt förbi.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply