Categorized | Ölrecensioner

Where there is a sea there are pirates – Beer Valley Black Flag Imperial Stout

Black Flag är ju inte bara ett gammalt hardcore-punkband utan den svarta dödsskalleprydda flaggan är en klassisk symbol för pirater. Oregonbaserade Beer Valley Brewing Company startade 2005 men började brygga “på riktigt” så sent som i 2007 tyckte nog oavsett att det är en cool symbol, passande deras första öl – Black Flag Imperial Stout. Idag brygger man under ledning av Pete Ricks sex olika lite starkare öl samt då och då lite specialöl. Det är ett rätt litet bryggeri som främst distribuerar sin öl i de närliggande delstaterna.

Tidigare har jag bara provat deras (D)/IPA Leafer Madness som hade hög beska och bra humletryck men hur kunde man låta bli Black Flag när den stod där så lockande och ond nere i Ölbutikken i Köpenhamn? Bryggd med 8 olika sorters malt så är den mörk som piratflaggan och med rejäla mängder Warrior Chinook, Columbus och Cascade så landar IBU’n på hela 100+, vilket borde snudda på att göra den till en mer extrem mörk IPA?

 

Beer Valley Black Flag Imperial Stout

 

Utseende: Brunsvart vätska med ljusare brunt skum, gräddigt och kompakt ovanpå ölet.
Doft: Rätt enkel arom, ren men enkel, med choklad och kaffetoner utan att bli för komplext men ändå med viss fruktighet och karamelltoner. Det finns också en rökig ton med lite mörkare bränt som ger viss djup till dofterna.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Mörkare bitter choklad och mocha med blommiga citrustoner som samsas med de rökiga mörka smakerna av bränd choklad. Får nästan stundtals lite lakritsvibbar även fast det oftast rör sig kring mörk mocha och lite rökighet. Det är mild fruktighet och lagom bitter beska, men att den är på över 100 är svårt att tro då allting vävts ihop bra.

Betyg? – Bättre-. Pendlar lite mellan att vara mörk och något mildare, men gör det riktigt fint. Det är rätt tunga smaker som ändå känns lättsamma, kanske för att den ligger mjukt i munnen. De mörka smakerna kunde kanske vara lite mer aggressiva och ha en tydlig inriktning.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply