Categorized | Ölrecensioner

Snöar det, då dricker vi sommaröl – Element Interval Ale (Summer Pilsner Fusion)

Efter veckor av vårväder följt av ett par dagar med kallare och tristare väder vaknar man idag upp till ett snöbeklätt Stockholm. Om inte det är en moralsänkare så vet jag inte vad som skulle vara. Tur då att man har lite somrig öl att luta sig tillbaka mot, eller vad sägs om SPF – som denna gång står för Summer Pilsner Fusion? I lite ironiskt döpta Millers Falls, Massachusetts finner vi Element Brewing Company som har en speciell “interval ale”-serie med de olika årstiderna och där denna då symboliserar sommaren. I deras tolkning är sommar en imperial oatmeal pilsner som har karaktären på en traditionell tysk pilsner fast med mjukheten hos en oatmeal stout. Såklart använder de såkallade Noblehumle för att få till den särskilda aromen av torrt nyslaget gräs. Det är ett rätt litet bryggeri som bara gör en handfull öl, inklusive denna serie så det var ett lätt beslut att plocka på mig de öl som fanns från dem nere på Ölbutikken i vintras.

 

Element Interval Ale (Summer Pilsner Fusion)

 

Utseende: Grumlig och något vattnig persikojuice till utseendet på vätskan medan det lägger sig ett smutsigt gräddbrunt skum ovanpå.
Doft: Intressant arom med karamell och en sötare och mer fyllig vetepilsner med blommiga och citrusbetonade inslag från humlen. Citrusen och malten ger milda och korta inslag av metallisk citrus (som ibland kan röra sig mot marsipan).
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Mjuk och fyllig i kroppen, något mer så än vad vi förväntade oss. Rätt enkel smak med citrus, nyslaget hö och rund maltighet med karamell och en söt nötighet. Kanske inte så somrig om man tänker sig en fräsch blomsterbukett till smak med inslag av frukt, så som man täcker sig en sommaröl – men å andra sidan en trevlig kvällsöl en fin sommarkväll.

Betyg? – Bra+/Bättre-. Enkel öl men ändå oerhört god då de smaker som finns hålls i linje med varandra. Något mindre humlig än en imperial pilsner men med citrus och blommiga inslag som går bra mot den runda fylliga smaken havren ger. Kanske lite smutsig för att kännas somrig till utseendet men doften är tung imperial pilsner och smaken har de lätta och söta smaker

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply