Categorized | Ölrecensioner

Ett balanserat mörker – Element Dark Element

Efter en oerhört trevlig fredagskväll fylld av skratt, Brooklynöl och worskshopande tillsammans med passionerade och väldigt kunniga personer med inriktning på allt från mat, öl, snacks och teknik så är vi nu på gång med vårt nya projekt. Tur då att man idag kan pusta ut och se tillbaka på all god öl man druckit under vintern.

Näst på tur är Element Brewing Company, de vars Interval Ale (Summer Fusion Pilsner) och deras Dark Element (inköpt på Ölbutikken i Köpenhamn i vintras). En med deras ord “New American Black Ale” (ytterligare ett namn på mörk IPA) som blandar maltkaraktären hos en Schwartz med den blomsterfyllda karaktären av en IPA. Redan här låter det som en perfekt öl att avnjuta med en saftig välgjord hamburgare och till vår steak sandwich var det en bra matchning med både lätt brända toner och med mild beska (66 IBU) som smälte in väl med det smöriga brödet och den lagom heta såsen.

Det har ju varit mycket snack om mörk IPA under senaste året och sist var det Thornbridge Raven, en riktigt välbalanserade mörk IPA som samlade lovord från höger och vänster över sin balans. Jag tyckte den var oinsamt välgjord och riktigt god, men bitvis lite safe och därför var det intressant att jämföra med nedan öl som är snäppet mer aggressiv med beskan, det rostade och mörka – men som ändå har samma fina balans. Sedan är det ju inte något negativt om fler öl börjar få en balans och karaktär som gör att man kan dricka fler av dem och utan att bli för extrema.

 

Element Dark Element

 

Utseende: Mörk brun till svart vätska med brunt litet skum med gräddig topp som sjunker ned till en fin häxring.
Doft: Den typiska mörka, lite oljiga brända humlen är där tillsammans med mörk rostad choklad och aska. Om det låter mörkt och jäkligt så kommer det mer fruktiga inslag och en nästintill stoutliknande finish av bär. Fyllig och fruktig malt men ändå bitter, torr och bränd doft med te, citrus och kryddig humle.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. En väldigt balanserad kropp som är kraftig men inte tung, mörk men inte svart – utan lägger sig i ett bra mellanläge som släpper fram en bra smakflora. Fyllig choklad och bränd humle ger fin bitterhet samtidigt som kaffe, choklad och en mörk fruktighet ändå ger mjuka smaker. Tillsammans skapar de kontraster men ändå samspel och det lyfter helheten till en ny nivå med en balanserad komplexiteten.

Betyg? – Bättre+. Jag gillar verkligen hur det går mellan en mörk IPA/ale och en porter eller schwartz med inslag från samtliga ölstilar. Mindre bränd och bitter än en mörk IPA men tyngre och mörkare än en vanlig porter. Tycker man har hittat smak- och doftintryck som kompletterar varandra mycket bra och överlag så tror jag inte att jag hittar något negativt att anmärka på.Här har man då en kontrast mot Thornbridge Raven som hyllas av så många för sin balans, denna har minst samma vältune’ade balans – men med lite roughare smaker vilket gör att det bara är en av de Black IPAs som är snäppet vassare än Raven.

 

Mer Element Brewing Company:
Snöar det, då dricker vi sommaröl – Element Interval Ale (Summer Pilsner Fusion)

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply