Categorized | Ölrecensioner

På tal om saisons i toppklass – Hill Farmstead Vera Mae

Anchorage Love Buzz som då ska vara världens bästa saison om man går på internets omdömen är nog förtjänt av de hyllningar den har fått, för det är en osedvanligt välbalanserad och fin saison med perfekta inslag av pinot noirfatet och brettens funk. En annan som ligger där i toppen är Vera Mae (plats 19 på Rate beer) från Hill Farmstead. Å andra sidan har upphovsmannen Shaun Hill 8 olika saisons representerade på topp-25-listan så det är ju inte svårt att påstå att han kan sin sak och att det uppskattas av öldrickare runtom i världen.

Vera Mae, som är ölet vi fick tag på på Ölbutikken är en vårinfluerad saison med tillsatser av honung och maskrosor. Ett sötare maskrosvin fast med mer kryddor från saisongrunden var första tanken fast med dessa lite hybridartade och inte helt stiltypiska ölen som börjar komma vet man aldrig vad man ska förvänta sig. Men om det är någon öltyp jag tycker det är trevligt när det experimenteras med så är det nog ändå saisons, en ölstil som gärna får vara smaksatt och kryddad och därför kan få nya kombinationer utan att jag tycker det blir alltför galet. Så länge man har passion för vad hantverket man utför och en respekt för kunderna som ska prova ölet så är det fritt fram tycker jag. Eller?

 

Hill Farmstead Vera Mae

 

Utseende: Disig ljus citron-och-vetefärgad vätska med vitt skum med små bubblor och en porös kropp.
Doft: Söt blomsterarom med tydliga inslag av maskrosvin, citron, citrongräs, vit peppar och koriander. Inslaget av honung ger en lenhet mot de andra dofterna och det är som att dofta på våren. Oerhört ren arom och även om den är något enkelspårig så är aromen lika välgjord som i alla de Hill Farmsteadöl jag provat, ett bevis på att enkelt men bra oftast är ett vinnande koncept.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Lättsam kropp som inte förvånande har en blommig smak med fin sötma av vildhonung. Lättdrucken och mild med uppskattad avsaknad av “sting”. Den milda kryddigheten och fräshören bidrar till att det går snabbt att avsluta flaskan och ha en len eftersmak av honung och blomster kvar i munnen.

Betyg? – Bättre. Enkel saison som har en perfekt balans. Det här är ingenting som ska sticka ut utan som med de andra ölen från bryggeriet så är det enkel renhet men ändå med tydliga smaker som ska kännas genuina, vilket även denna gör. Riktigt bra saison, men inget för den som förväntar sig kraftiga och mer bombastiska smaker, eller ens de traditionella kryddiga inslagen. Men elegans och finess kommer man också långt med och just att hålla på en mildare stil på ölet gör att jag ändå tycker att den visar på respekt för öltypen.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply