Categorized | Ölrecensioner

Morgonkaffe är viktigt, så även kaffeöl? – Pisgah Valdez

Imorgon börjar ölveckan för oss på Manker Beer, då möter vi först Black Isle Brewery på en trevlig liten ölprovning för att sedan gå på middag med Garrett Oliver. Black Isle är rätt spännande då det skotska lilla bryggeriet som enbart brygger ekologisk öl. Ett åtagande jag tycker är lite spännande och som ofta ses förbi då ekologiskt framtagen öl oftast har likställts med något sämre produkter, eller så har bara de andra som gör denna typ av produkt varit dåliga på att sälja in den informationen.

Men ett annat bryggeri, i ett annat land, beläget nära Black Mountain i North Carolina är Pisgah Brewing, även dem med samma helekologiska inriktning. Med tanke på att man, inklusive ett gäng tap specials, bryggt runt 30 öl finns det förvånansvärt lite information om bryggeriet på deras hemsida. Å andra sidan är North Carolina inte något stort tillhåll för kända bryggerier och jag tror det enbart är The Duck-Rabbit Craft Brewery jag tidigare har nämnt och provat öl från. Men ölet vi kommit över från Pisgah Brewing är i alla fall Valdez, deras kaffestout som har bryggts med fair-tradebönor från Asheville Coffee Roasters.

På tal om kaffestouts. Goose Island Bourbon County Coffee Stout som skulle ha kommit i släppet nu senast men som drogs tillbaka är nu tillbaka. På sätt och vis. Den kommer lanseras den 10/5 som en exklusiv weblansering (T8 11671 Bourbon County Coffee Stout USA 650 132,30 160) genom Panogruppen som tar in denna öl och driver Monks restauranger. Panogruppen har även privatimport på nästintill all sin öl, även fast det inte direkt marknadsförs på internet, men kika in på Beer Sweden Forum där det diskuteras så kan ni se om ett samköp är aktuellt.

Nu åter till Valdez då, en kaffestout som imponerade stor och som jag blir lite kär i.

 

 

Pisgah Valdez

 

Utseende: Svart mörkbrun vätska med brunt litet poröst fint skum. Utseendemässigt är det riktigt tilltalande.
Doft: Mycket kaffe och spontant kändes det som bland det bästa jag doftar på i kaffestoutväg. Rostad kaffe och mörk malt med enkla toner av charkuterier som döljs bakom fokuset på kaffe. Bitter mörk choklad och små ledtrådar om frukt och färsk kaffeböna. Elegans och djup men ändå lättsamt. Risken är att öl likt detta blir väl platt med för mycket kaffe och med avsaknad av variation (varför man nu “måste” ha det?) men här passar det med en dov mörk choklad och kaffearom.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Underbart ren, genuin och välrostad kaffesmak som får djup genom mörk grynig choklad. Jämför man med Bells Java Stout som även den är helt fokuserad på kaffe så har den här en annan fyllighet och är inte lika torr. Inte för komplex men med 6,8% är det en öl som inte tar över för mycket och som nog passar både ölentusiaster och nyblivna nyfikna.

Betyg? – Bättre (+). En öl man vill ha själv och här är det inga problem att avsluta en bomber själv. Som en liten dessert i sig själv med rostad kaffe, choklad och just precis med frukt för att den ska bli mild och lite rundare i smaken. En öl att dela, att ha ensam och att vilja ha mer av. Tills dess får man hålla sig med Bourbon County Coffee Stout (Panogruppen), eller privatimporter av Oskar Blues (Great Brands), North Coast Old Rasputin (Great Brands), Founders Breakfast Stouts (Brill) eller De Molen Rasputin (Brill) – som inte är kaffestouts, men lika bra val att ha hemma för det.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Morgonkaffe är viktigt, så även kaffeöl? – Pisgah Valdez”

  1. Anders says:

    Ibland blir man ju lite petimeteraktig när man läser. Vill bara påpeka att Black Isle inte brygger organiskt öl, de brygger ekologiskt öl. 🙂

  2. Caroline says:

    Living in Asheville, NC where Pisgah is from, I was super psyched to read this review!! Valdez is a phenomenal beer, one of many great beers from our 10+ local breweries here in Asheville. In response to your statement “Å andra sidan är North Carolina inte något stort tillhåll för kända bryggerier”, yes, we are not Michigan, Oregon or California. But we do have Duck Rabbit (as you mentioned) and also Foothills Brewing company who wins a Gold at GABF every year for their Sexual Chocolate! There is a total of 58 active Breweries in our state with 15 more in planning. And as far as “kända bryggerier”, both Sierra Nevada and New Belgium just recently announced that they will be opening up their first West Coast expansions in our beautiful state!
    Thank you for writing an awesome review of one of my favorite beers! And if you ever make it stateside make sure you visit us here in Asheville (Beer City USA), North Carolina!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply