Categorized | Ölrecensioner

Inför morgondagens Systembolagssläpp – Black Isle Black Islay

Imorgon släpps en speciellt för Sverige lanserad fatlagrad imperial stout. Hela vägen från Skottland och Black Isle kommer Black Islay – en öl som gjordes en i en batch, men sedan separerades vid lagringen och där denna batch är en som fått ligga än längre än sin yngre broder. I 5 månader har ölet legat på Bruichladdichfat vilket gett ölet en elegant vaniljton till de mörka smakerna av kaffe och choklad som med all säkerhet lär finnas med. 1051 flaskor tappades av denna och av dessa har 888 stycken anlänt till Systembolaget där de imorgon släppt i T7-modulen.

T7 11638 Black Isle Black Islay Storbritannien 330 ml 69,00 kr 888 stycken

Efter förra veckans oerhört trevliga minimiddag med killarna från bryggeriet som hölls på Bishops Arms Folkungagatan såvet jag lite om hur denna öl var. Men med ett par öl som satt sina spår i munnen och med mer fokus på att prata med dem om deras öl så är det nu spännande att ge ölet fullt fokus.

 

 

Black Isle Black Islay

 

Utseende: Mörk brun vätska med milt ljust chokladbrunt skum som lägger sig som en hinna ovanpå vätskan.
Doft: Först anas aromen vara lite tunn tack vare dofter av syrligt, något oxiderat trä med en wiskös ton. Men sedan öppnar sig aromen och det är dovt svart kaffe och mörk choklad med en vaniljton och lakritssälta som slår in riktigt bra för att bryta av och röra till.
Smak: Lättare till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Rätt mild i munnen med en mjuk och bitvis oljig känsla. Smaken är lagom rökig och håller man kvar vätskan i munnen i ett par sekunder känner man hur väl smakerna passar in på en öl som “bara” är på 8% – för den saknar alkoholens sting vilket jag ibland kan störa mig på. Likaså i eftersmaken så har den en tydlig närvaro av Bruichladdishlagringen och ger lite stram kaffe och vanilj. Det sitter kvar en smak av rostad choklad, espressoböner och fin fruktighet kvar i munnen vilket är oerhört angenämt och bidrar till att jag tycker det här är en oerhört elegant öl.

Betyg? – Bättre. En väldigt enkel öl, rätt lätt i kroppen och utan samma “pow” som många fatlagrade imperial stouts. Istället är den en mild och balanserad träfatslagrad stout som har tagit åt sig väl av fatets toner av vanilj, trä och bränt. Kan troligen lagras fördelaktigt i åtminstone ett år till och är lömskt lättdrucken. Växer mer och mer på mig så lär bli åtminstone en 2-3 flaskor imorgon. Lär gå åt fort för jag tror det här passar fler öldrickare än andra kraftigare fatlagrade imperial stouts gör.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Inför morgondagens Systembolagssläpp – Black Isle Black Islay”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Så till sist, ölet som nu kom – Black Islay. Tyvärr serverad något för kall varpå Bruichladdishlagringen kom fram lite råare och det blev lite tyngre kaffe, choklad och vanilj som satte sig i munnen. Serverad något varmare så kom istället en behaglig vaniljsmak fram som faller in väl tillsammans med  trä, rostad malt och kaffe. Här är hela vår recension av Black Islay. […]


Leave a Reply