Categorized | Ölrecensioner

En av världens bästa öl? – Three Floyds Dark Lord 2009

En av världens bästa öl säger vissa, en överreklamerad russian imperial stout säger andra. Oavsett vilket så ligger Three Floyds Dark Lord Russian Imperial Stout med på Topp-5-listan över världens bästa imperial stouts på Rate Beer. En ohygglig “Demonic Imperial Russian Stout” där man använt kaffe, vanilj och melass för att göra den än mer mörk och arom- och smakrik.

Det här är ett öl som bara släpps en gång om året hos bryggeriet varpå det är ett rätt omtalat heldagsevent (Dark Lord Day) där sedan hälften av flaskorna ändå hamnar på E.bay och diverse ölbytarforum. Det här är verkligen en öl som upprör, skapar diskussion och jämförs till höger och vänster med vilken som faktiskt är bäst – Alesmith Speedway Stout, Närke Kaggen, denna eller någon annan? Bra öl är alltid bra öl och vi tyckte det var riktigt roligt att få prova en flaska från 2009 för att se om ölet förtjänade all uppståndelse – vilket den gjorde.

Vilken är den bästa stouten tycker ni? Ska de vara bombastiska med extra allt eller ska de vara mer balanserade? Russian Imperial Stouts är trots allt en ölkategori som är “lite extra”.

 

Three Floyds Dark Lord 2009

 

Utseende: Kolsvart vätska, ond som döden. Liten brun ring längmed glaskanten.
Doft: Mild mörk mocha och whiskeyaromer som börjar lätt men sedan växer in som ett vilse godståg som sprängs i glaset. Det är bränd salmiak, asfalt och kryddig, rökig sälta. Intryck från bourbon utan att vara lagrad tack vare tillsatsen av vanilj och kaffe. Det är otroligt välbalanserat och kraftigt på en och samma gång. Grynig havre och mörkaste chokad. Komplexitet är bara förnamnet, skitgott är efternamnet.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Även smaken är som en känga i munnen – mörk asfalt, bränt socker och grynigt havre. Ändå mild och chokladlen och långt ifrån så tung som man kan luras till att tro. En fruktighet som känns passande men otippad går väl mot vaniljsötman och kaffets rostade smaker.

Betyg? – Bäst+. Explosioner av intryck men ändå så mild och förförisk. Medan Kaggen är renare och känns mer naturlig på något odefinierbart sätt så är Dark Lord vildare och har alla de underbara smaker och dofter som imperial stouts kan ha. I en och samma öl samsas dem bra och är ihopbundna på ett grymt sätt. Fungerade otippad bra med diverse tilltugg och provar man den utan förhoppningarna av att bli helt blown away så överträffar den nästan ens förväntningar. Också rätt lättdrucken för att vara så kraftig.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “En av världens bästa öl? – Three Floyds Dark Lord 2009”

  1. Simon K-G says:

    Tycker olika varianter fungerar lika bra. Jag är förtjust i både rena godisbomber, framförallt de som smakar mkt choklad men även mer robusta och “matigare” stouts som smakar fullkorn och soja osv. De kittlar helt olika nerver men skänker båda välbehag.

    De bästa som smakar choklad är väl Dugges Perfect Idjit! och Hemel & Verdoemenis Turkey BA och bland de brödigare stouts finns nog lite mer att nämna men där har jag druckit många fler också. Finns för många bra där egentligen :/ Lynchburg är också lite åt detta hållet.

    Old Rasputin är ju en säker kandidat iallaf även om det var längesen jag drack den nu. Albert/Damnationserien är också väldigt bra. HR Fredriksen samt Beer Geek Brunch är också 2 mkt bra kandidater.

    Nu blev det för många nämnda så ingen är ju bäst 😉

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply