Categorized | Ölrecensioner

Doin’ the funky pale ale – Green Flash Rayon Vert

Green Flash är nog ett bryggeri många öldrickande svenskar känner till då deras West Coast IPA är något av en favorit hos flera humleälskare. Även deras Hop Head Red och DIPA är öl som varit på sejour här i landet med generellt rätt bra mottagande. Men vad många inte vet är att bryggeriet som verkligen andas amerikansk västkust och Kalifornien har en riktigt bra serie öl influerade av Belgien och belgiska öltyper. Ser man också till vad bryggeriet gör för öl så är det 50/50 amerikansk IPA och belgiska öl.

Dagens öl – Rayon Vert –  som jag fann nere i Köpenhamn under Copenhagen Beer Celebration är en traditionell och lagom humlade pale ale som man bryggt i en mer belgisk stil och där man även tillsatt Brettanomyces. Det senare adderar “funken” som det så ofta brukar kallas och bidrager med en porösare kropp och ger den ett lite kryddigare torrt slut.

 

Green Flash Rayon Vert Belgian Style Pale Ale

 

Utseende: En klar något mörkare orangegyllene vätska med fint poröst vitt skum som kladdar rejält längsmed glasväggarna.
Doft: Jag väntar mig en bukett av aromer av belgisk pale ale-stuk med fint balanserad amerikansk humlighet – och vad får jag? Jo en fräsch arom, lagom “brettad” med unken citrus, källarvatten och blöt ljus träpåle – friskt och trots att det låter tvärtom – gott. Lagom kryddig finish och med antydan på att det kommer vara läskande att dricka.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Direkt när vätskan slår an i munnen kommer Brettanomyceskarkatären och biter sig fast. Citrus och lite apelsin med mycket krydda och en torr finish som inte lämna för mycket spår av bretten – vilket är en fördel. För det här är en läskande och välsmakande belgisk pale ale med Brettanomyces och då ska inte det senare ta över, vilket det heller inte gör.

Betyg? – Bra+. Frisk belgisk pale ale i välbalanserat brettad stil. En förvånansvärt stiltypisk öl (för att vara brettad) och jag tycker man visar respekt mot den belgiska traditionen genom att inte humla sönder den (humlen märks knappt) samtidigt som den ändå känns amerikansk på något vis. Troligen är det något “för svår” för många öldrickare som just börjat upptäcka dessa brettade öl (för att dricka som “en vanlig pale ale” – men samtidigt är den nog en bra introduktionsöl till vad Brettanomyces gör med öl.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Doin’ the funky pale ale – Green Flash Rayon Vert”

  1. Erik says:

    Drack den för några veckor sen och kan bara hålla med om att det är en trevlig öl. Sista meningen i rescensionen är lite av en motsägelse…

  2. Erik says:

    Drack den för några veckor sen och kan bara hålla med om att det är en trevlig öl. Sista meningen i rescensionen är dock lite av en motsägelse…

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply