Categorized | Ölrecensioner

En liten bättring – Shorts Black Cherry Porter

Häromdagen skrev jag om Shorts och hur deras Bellaire Brown var bryggeriets första plump på min lista över Shorts öl. Tyvärr kommer ibland dåliga saker i par och även om dagens öl var desto bättre så är det ingenting som har hållit samma höga klass som tidigare öl från bryggeriet. Black Cherry Porter är precis som det låter en porter där man har adderat en rejäl hink bigarråer (söta svarta körsbär) plockade i norra Michigan. Till portern har man åtta olika maltsorter som slår föje med tre humlesorter och sedan har man kokat ihop det hela.

Nedan recension är inte alltför positiv, men inte heller negativ då det ändå är en okey och på vissa sätt bra öl – vad jag hade velat prova såhär i efterhand är att prova ölet med en dessert. Kanske en engelsk julkaka eller liknande hade gett mer fyllighet och tagit bort lite av syran och sältan i ölet och släppt fram mer av bärsmaken.

 

Shorts Black Cherry Porter

 

Utseende: Mörkt brunfärgad vätska (tänk plommonpurée) med litet rödbrunt skum som dör ned till lite smuts ovanpå vätskan.
Doft: Choklad och mocha från portern får besök av söta körsbär, sviskon och plommon. Nästan lite för tydlig sviskonarom. Tycker mig också ana mörk choklad-och-blåbärsglass.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Rätt lätt till kroppen med små bubblor, men ändå med en distinkt och direkt smak. Smaken är liksom aromen centrerad kring mörk choklad och mörka bär. Bland bären är det en kompott av blåbär, mörka körsbär, sviskon och plommon – lite av allt, men mörkt. Eftersmaken präglas av en sälta som tar udden av sötman från bären och kvar i munnen är det rostad choklad och en underlig blandning bär.

Betyg? – Bra. Tror det här är en lite svår öl som vissa kommer gilla bra mycket mer än andra. Jag gillar verkligen Shorts och deras öl men ändå är det här lite för lätt till kroppen och syrligt och salt bland bären för att riktigt kännas passande. Tyvärr ser jag den inte som lättdrucken eller något jag vill eller skulle kunna dricka en handfull av, och som ensam flaska håller den tyvärr inte heller särskilt bra.

 

Mer Shorts:

En plump på Shorts karta – Shorts Bellaire Brown
Solrosfrön och honung? Shorts Abnormal Genius
Johannes Döparens öl – Shorts Imperial Carob Stout
Idag Götebrg och Oceanbryggeriet, igår (nästan) Shorts Nicie Spicie
(Shorts) Huma-Lupa-Licious! Alla hop heads nya uttryck…

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply