Categorized | Ölrecensioner

Sommaröl och skägg – Grassroots Settebello Sun

Den numera skägglöse Ryan Witter-Merithew brygger sina öl på Fanø Bryghus och de som hade möjligheten att prova några av dessa under Copenhagen Beer Celebration (eller har druckit den mumsiga Neither som han bryggde med Cigar City) vet hur trevlig både han och hans öl är. Settebello Sun är en ren belgisk ale utan tillsatser som ska andas, svettas och vara sommar. Perfekt tyckte jag och plockade på mig en flaska under en drop in på Ölbutikken i Köpenhamn. Får hoppas att vi får se mer av Grassroots i Sverige framöver och att Brill kan flörta till sig ett par fat och ett gäng flaskor.

Nu är ölet slut och jag får åter fundera på vilken öl jag ska ha som “årets sommaröl” de närmsta månadern. Früh Kölsch slutar ju säljas om några veckor varpå de flaskor som finns i butiken är de som finns kvar. Samtidigt är jag sugen på en lätthumlad och måttligt alkoholstark ljus ale som ska passa bra dygnet runt sommaren igenom – vad ska man välja då?

 

Grassroots Settebello Sun

 

Utseende: Disigare grågul matt vätska med rätt kompakt poröst vitt skum.
Doft: En ren maltarom med milda och balanserad kryddighet av citrongräs, koriander och vitpeppar. All fruktighet med apelsin, persika och skumbanan är i måttliga doser och det är med en amerikansk friskhet i det annars så stiltypiskt belgiska mycket av vad jag gillar finns.
Smak: Medelstor munkänsla med mild men passande kolsyra med små bubblor. En medelkraftig kropp med torr, stram ljus malt och smak av torr sommar-grusgång, apelsin och jäst.Kanske är det lite för mycket jästsmak i förhållande till det övriga, i alla fall för att sticka ut än mer.

Betyg? – Bra+. Lite beroende på hur man dricker den här ölet så tycker jag att den är en fräsch och lättdrucken sommarale samtidigt som jag i så fall hade önskat en något mer distinkt humleprofil i smaken. Oavsett vilket så är det en ren öl med inte för lätt kropp utan står upp bra i munnen och är precis så läskande som man önskar.

 

Mer Grassroots:
Risöl med peppar? – Grassroots/Tired Hands Wachu Saison

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Sommaröl och skägg – Grassroots Settebello Sun”

  1. Balder says:

    Hans bästa öl är för övrigt RyeUnion Porter. Ett öl som bara gjordes på fat i collab med Duck Rabbit. Jävligt synd att den inte ser dagens ljus på flaska.

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Sommaröl och skägg – Grassroots Settebello Sun (Manker Beer) […]


Leave a Reply