Categorized | Nyheter Systembolaget

Inför Systembolagets släpp 1/6 – Sommarnyheter, smått och exklusivt

Ett tydligt och återkommande tecken på att sommaren nalkas är att Systembolags sista släpp på någon månad är stundande. Nu på fredag, den första juni, välkomnar vi inte bara sommarnyheterna utan även ett små parti- liksom ett exklusivt släpp.

Sommarnyheterna, som ersätter vårens tillfälliga bekantskaper (där vi tyvärr tackar Früh Kölsch för en trevlig bekantskap varpå vi också köper på oss ett lager för sommarens grillkvällar), har en intressant bredd även fast ursprunget är främst från Belgien och Sverige. Tyvärr kan vi börja med att konstatera att Mikkeller Cream Ale liksom St Eriks Sommarale tyvärr har struckits under årets gång, men där den senare har ersatts av Oppigård Summer Pale Ale – en öl som inte brukar göra en besviken. Kommer troligen bli en trevlig vän även i år, trots att den i år kommer på “liten” (33cl) flaska.

Både Brutal Brewing Summer Edition och Halmstad Summer Lager är tyvärr ingenting som jag personligen skulle köpa för annat än priset (9,90 respektive 12,50). Man får hoppas att BB’s Summer Edition är annat än Cheap Thrills i en ny skepnad och har den bara lite smak, vilket jag tyvärr är skeptisk till, så kanske den i alla fall duger som “bra-att-ha-hemma-öl”. Ni vet, de där ölen man använder som bjudöl på en skön sommarfest med heldagshäng i solen, ett tillfälle när jag inte skäms för att dricka goda lättdruckna öl över maffiga imperial stouts eller munbedövande IPA’s.

En öl vi redan har lyft fram som en “hit” den här sommaren är Mohawk Unfiltered Lager, en öl jag drack senast häromdagen, i solen, på uteserveringen. Den var lika bra då som vid tidigare tillfällen och kommer nu i en extra somrig version. Den är läskande som en lager men har smaken, fylligheten och karaktären från en ale. Visst kostar den några kronor mer än de billigare alternativen, men här får man inte en öl som man bara kan dricka några få utav utan den håller en hel kväll och jag tror att den kommer fungera bra mycket bättre till all form av mat än många andra billiga sommarlagers.

Bland trion belgare är det nog den trevliga witbier’en Blanche de Namur och belgiska ale’en Slaapmutske Blond Zomerbier som jag är mest intresserad av. Båda känns läskande, somriga och passande för de lite trevligare tillfällena när man just har klippt gräset och vill belöna sig med något enkelt men gott. Själv skulle jag nog ha svårt att dricka flera på rad under en varm sommardag (belgisk öl i kvantitet blir lite för mycket för mig) men jag tror de kan göra sig fint på matborden med sina rena smaker. Den sista av de tre, St Bernardus Trippel anses vara världens 13’e bästa trippel enligt ratebeerianerna och jag kan bara hålla med om att det är en väldigt bra trippel, till ett vettigt pris och något ni som gillar – eller vill prova mer av – belgisk öl borde prova.

 

Tar vi sedan ett stort steg till småparti- och exklusiva släppet, släppen som är lite mer intressanta och som denna månad fått lite extra kryddning. I T5 hittar vi BrewDogs nya spännande IPA is Dead-box, fyra sorters single hop-humlade IPA’s (Moteuka, Galaxy, Challenger, HBC) där man valt rätt nyligen populära humlesorter. 25 kr/flaskan är ett bra pris så minst en box är nästan ett måste om man gillar BrewDog och/eller IPA. Framförallt är denna box liksom Mikkellers Single Hop-serie ett bra sätt att lära sig mer om humletyper. Övriga två brittiska ales hoppar jag glatt över, tyvärr är de inget för mig.

Vad som däremot är för mig och för M2 är Amagers båda öl RyeKing och IPA. RyeKing, en rågstout brygd med Goose Island, var en av M2s glada favoriter på Linköping Beer Expo och IPAn när den är någorlunda färsk har riktigt bra drinkabilitet och är så som en ren och välsmakande IPA ska vara. Med humlemix av Simcoe, Amarillo och Cascade så är det fruktigt och fräscht i glaset.

Vill man istället ha sin IPA något mer vågad kan man prova italienska Almond 22 som har med ett par öl på släppet. Pink IPA bryggs med ith Brasiliansk roséepper och har i humlekotteväg berikats med Simcoe, Nelson Sauvin och Hallertau Saphyr. Rosépeppar i öl, varför inte? Bryggeriet har även sin barley wine (Torbata) och belgiska strong ale/grand cru (Grand Cru) med i T7-släppet men jag tror personligen att det är Pink IPA som kommer rosa flest öldrickare.

Vill man istället ha lite riktigt bra belgisk öl så har man en ovanlig chans att få köpa Chimay Bleue från 2003! Cirka 55 svenska kronor för en 9 år gammal Chimay Bleue är i mitt tycke billigt och jag tror att flaskorna kommer att ryka fort, så vet du med dig att du gillar Chimay – så köp i tid!

 Napa Smith Organic IPA kanske är lite småenkel, men jag tycker den är riktigt prisvärd och “trevlig” så när bryggeriets american pale ale Cool Brew Hop Ale landar i T5 så blir det till att plocka på mig ett par för att ha hemma. APA’s är nästan mer så än IPAs ett bra sällskap under avslappnade sommardagar, eller som bryggeriet själva säger till en trevlig picnic med lite goda korvar.

 

Så. Då är vi äntligen nere på T6/T7 där vi redan har tagit upp italienarna. Istället kan vi väl kika på de mer spännande ölen, för nu kommer dem. BrewDog Abstrakt AB:09, en Cranachan Imperial Stout, bygger på den skotska desserten med kakor, hallon och honung med en dos whisky. Detta har man försökt att samla på flaska och jag lär plocka på mig några flaskor som alltid, trots att både Lost Dog samt de senaste 2-3 ölen jag har provat från hunderna har varit under alla kritik – tyvärr.

Istället kör jag på säkra kort som Hantverksbryggeriets Baronen 2010, en stabil svensk barley wine som lagras väldigt bra och som redan nu lär ha nått till en något högre nivå. 60 kronor är fullt rimligt med tanke på dess “förlagring” och att den är något så ovanligt som en svensk barley wine (vi har trots allt inte alltför många återkommande bws som håller den här klassen).

Likaså kommer jag gladligen ge en high five till medhjälparna på Systembolaget medan jag plockar på mig ett par Alesmith IPA och american pale ale’en X. Alesmith IPA rankas som världens bästa IPA och är nu åter i Sverige. Två rart balanserade öl som inte behöver slå på stora trumman utan som bara är riktigt goda och håller högsta tänkbara klass. Vill du ha humlebomber som I Hardcore You kommer du bli besviken för här är det torr skön beska som leker kurragömma i din byrå medan du står förundrad över hur gott det är. Somliga tjatar att den är lite gammal, somliga har fel och somliga kan fortsätta gnälla medan vi som vet vad en bra öl är och hur denna lagras glatt tar deras flaska. Jag drack den i USA i höstas och då var den inte alls färsk men var ändå lika bra som innan.

 

Systembolagets Nyheter 2012

(modul, artikelnummer, namn, land, volym, pris, antal)

® Manker rekommenderar
® M2 rekommenderar

 

2012-06-01, Tillfälligt sortiment sommar

BAS 1491 Oppigårds Summer Pale Ale Sverige 330 18,50
BAS 1458 S:t Eriks Sommarale Sverige 330 17,90 (utgått)
BAS 11499 Brutal Brewing Summer Edition Sverige 330 9,90*
T1 11423 Halmstad Summer Lager Sverige 330 12,50
T1 11426 Mohawk Unfiltered Lager Sverige 330 18,90   ®® [MB Rate]
T2 1234 Mikkeller Cream Ale Belgien 330 22,90 (utgått)
T2 1685 Blanche de Namur Belgien 330 19,90
T2 1635 Slaapmutske Zomer Belgien 330 22,90
T3 1628 St. Bernardus Tripel Belgien 330 24,90

Små partier
T5 11621 Innis & Gunn Scottish Pale Ale Storbritannien 330 22,90 30000
T5 11622 BrewDog IPA Is Dead (Moteuka, Galaxy, Challenger, HBC) Storbritannien 1320 99,20 9000
T5 11635 Amager IPA Danmark 500 44,90 10080 ® [MB Rate]
T5 11657 Fuller’s London Summer Ale Storbritannien 500 22,30 30000
T5 11698 Chimay Blå 2003 330 54,90 5184
T5 11653 Amager RyeKing Danmark 500 49,90 8400
T5 11699 Napa Smith Cool Brew USA 355 24,90 9600
T5 11664 Almond ’22 Pink IPA Italien 375 45,20 6000 ®

T6 11654 Almond ’22 Torbata Italien 375 49,20 1500
T6 11636 Almond ’22 Grand Cru Italien 750 84,80 960
T6 11633 Abstrakt 09 Storbritannien 375 129,00 1110

T7 11666 Hantverksbryggeriet Baronen 2010 Sverige 355 59,90 1800
T7 11661 Alesmith X USA 650 79,90 880
T7 11660 Alesmith IPA USA 650 99,00 480  ®®

 

Vad betyder T-indelningarna

B = beställningssortiment
BAS = alla butiker
T1 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS samt T1)
T2 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1 samt T2)
T3 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1, T2 samt T3)
T5 = 30-tal butiker (egentligen 40 butiker inklusive vinkällarbutikerna)
T6 = Mer eller mindre samma som T7, men med större volym i depån än i T7-butikerna
T7 = vinkällarbutiker (Göteborg, Malmö och Stockholm)
T9 = valfritt för butik att hyllföra. Kan av kund beställas styckvis i samtliga butiker

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Inför Systembolagets släpp 1/6 – Sommarnyheter, smått och exklusivt”

  1. omhper says:

    Slaapmutske Zomer är inte samma öl som Slaapmutske Blond Zomerbier.

  2. 1265 says:

    I er länk är Slaapmutske Zomer fellänkad, detta är den korrekta för den nya ölen, den andra är en gammal http://www.ratebeer.com/beer/slaapmutske-zomer/174822/

  3. manker says:

    Stämmer väl. Tyckte också att den skillde sig från den som Man in the Moon lade upp häromdagen. Ändrat det nu. Tackar och bockar.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply