Analys inför Systembolagets exklusiva släpp under december (4e)

I år ser vi i december bara ett exklusivt släpp på Systembolaget, medan vi istället får se ett nytt släpp i januari. Så förutom släppet av nyheter i det fasta sortimentet och lokala nyheter den 1a december ser vi ett exklusivt släpp den 4e december. Som vanligt besöks hyllorna av öl med något juligare tema, men också av mörkare och värmande godsaker som Sierra Nevada Narwhal, Malheur Dark Brut och Samichlaus Classic. Öl som är lika trevliga som julklappar som att ha för sig själv. En bra julklapp finner vi också i S:t Eriks och Mathias Dahlgrens Julbordet om 4 öl – perfekt till foodien, ölfantasten eller den som bara är nyfiken av sig.

systembolaget-android

Dupont Avec Les Bons Voeux (Belgien 375 ml 50 sek)
En klassisk och alltid lika uppskattad Tripel med underbar näsa med torkade blommor, lite honung, apelsinskal och kanske även marsipan. En fin kryddighet ger doften en bra balans. Smakmässigt är den snäll i kroppen och trots sina 9.5% så är den inte hård och för kraftig. Procenten ger smakerna pondus och de går i nätta inslag av banan över estriga äpplen, kryddigt vete och torkade blommor. En given present till ölfantasten eller att värma dig med i vinter.
Betyg? – Bättre.

spontanfruktsalladMikkeller Spontanfruktsallad (Danmark 750 ml 149 sek)
Ölet är framtaget till importören Brill & Co som firar 20 år på marknaden. 2,5 ton av mixad frukt (päron, äpplen, apelsiner, bananer, vindruvor och jordgubbar) adderades till baslambicen från Boon. Den har fortfarande den smöriga karaktären av ung lambic i näsan men du anar jordgubbar och druvor och med någon månad på flaska lär komplexiteten komma fram. Smaken är desto mer mogen och en fräsch syra lyfter smaken av äpple, vindruvor och ek. Är nog mycket tack vare druvorna, men det smakar lite som burkad fruktcoctail. Rekommenderas!
Betyg? – Bättre.

To Øl Snowball Saison (Danmark 750 ml 84 sek)
En upphumlad Saison istället för mörka julöl? Självklart tänke man, det passar ju faktiskt bättre för den tunga julmaten. Mild arom med Europeisk humle och en snäll gräddighet. Ölet känns rätt färskt för jag får mer av de ljuva humletonerna än Saisonstilens kryddighet. Även smaken drar just nu mer åt en American Pale Ale med gräsig humle och åter den mjuka känslan på tungan, kanske tack vare att man dragit ned mjölksyrebakterier i ölet. Oavsett en väldigt trivsam öl till ett bra pris!
Betyg? – Bra+.

Mathias Dahlgren Julbordet Ekologiskt (Sverige 1320 ml 120 sek)
Lager – En modernare lager med mer fruktighet och karaktär vilket nog fungerar utmärkt till en sillmacka. Äpple, päron och lite honung i både doft och smak. Kanske ännu lite ung vid provningstillfället.
Betyg? – Bra-.
Pale Ale – En belgoinfluerad Pale Ale med avvägda belgotoner av jäst, torkad marsipan och örter. Lär fungera fint till revben eller julskinka. Väldigt mild och oerhört fin fräschör vilket vissa nog kan uppfatta som tråkig medan många lär tycka det är ljuvligt.
Betyg? – Bra (+).
Dark Ale – En brittisk Dark Ale med torr kakao och antydan till torkade russin, sviskon och annat – men utan sötman. Väldigt torr i doften och smaken är liksom övriga ölen i boxen oerhört rena och milda, toner av svag gammal kakao och årsgammal mjölkchoklad.
Betyg? – Bra.
Porter – Här har man en klassisk Porter som nog är lite ung då det är mycket toner av päron, äpplen och mandelmassa, vilket brukar vara borta när ölen släpps i butik (är ju andra flaskor vi provar mot vad som släpps). Mycket inslag av godis och en viss sötma vilket lär matcha den fint mot juldesserterna eller på kvällskvisten.
Betyg? – OK+.

Remmarlöv The Local Hops Fresh Hop Ale (Sverige 330 ml 26,2 sek)
Ale med lokal skånsk humle, kan det vara något? Rätt anonym doft utan direkta dofter, smaken däremot har en lite örtig karaktär med småkryddig malt och humle. Det är ingenting som sticker ut och är fantastiskt men ett bra bevis på att vi ändå har egen humle.
Betyg? – OK (+).

Dugges SÖ30! (Sverige 330 ml 24,7 sek)
Framtagen till Svenska Ölfrämjandets 30-årsfirande. Jag provade den nyligen på fat och undrade då var det “amerikanska” fanns, den var då rätt fadd. Här på flaska har den betydligt mer intressant humleprofil som osar amerikansk västkust! Citrus, lime, kryddiga kottar och en ren, snygg maltprofil. Riktigt bra! Hoppas att den får hålla sin kvalitet, så drick snart! Rekommenderas!
Betyg? – Bättre.

Corsendonk Christmas Ale (Belgien 750 ml 84,9 sek)
Ännu en julklasssiker. Lite mer Coca Cola i doften än vad jag minns det som, men annars choklad, toffee och kryddor. Mullig och härlig till kroppen, men det är någon form av godis eller karamell som lyser igenom även i smaken. Lagras lika fint som den dricks färsk.
Betyg? – Bra+.

Blaugies La Moneuse Special Winter Ale (Belgien 750 ml 74 sek)
En lite kraftigare vinter/julversion av Moneuse. Framträdande humle och syra i doften där gemensamma nämnaren är citrus. Mycket maltig närvaro med lite smutsiga toner av jäst och rågkrydda. Kanske lite rörig och bitvis lätt i kroppen. Men en läskande Belgian Strong Ale, om man nu kan säga så, som kan falla belgofiler i smaken.
Betyg? – OK+.

st-bernardus-christmas-aleSt Bernardus Christmas Ale (Belgien 750 ml 71 sek)
En favorit bland prisvärda julöl. Underbar doft av nötig knäck, karamellkola och bananchoklad.Lite kryddig jäst men inte för mycket, snarare bidrar den till att göra smak och doft av bananchoklad och kola lite mer vuxen och kryddig. Drick nu för en smaskig upplevelse eller ställ undan för att få den att mogna och smakerna att gifta sig lite till.
Betyg? – Bättre.

Kinn Tomasmesse (Norge 330 ml 34,9 sek)
En Quadrupel på 10.5% låter som att det ska dra till rejält, men en viss syra och toner av sherry och portvin gör den mildare än vad jag förväntat mig. Lite för tunn och mild i kroppen för min smak och det påminner mer om just sherry eller en belgisk ale som fått lagras i en 10+ år. Aningen rökighet. Intressant, men också lite lurig.
Betyg? – OK+.

Nils Oscar Winter Edition (Sverige 500 ml 48,4 sek)
En Scottish Ale med bränt socker som får lite rökstuk, kaffe och karamelliserade toner. Vissa inslag av kakao och karamell, men också lite tobak. Kan nog fungera fint till dessertbordet.
Betyg? – OK+.

Harvey’s Christmas Ale (Storbritannien 275 ml 32,8 sek)
Väldigt klassisk brittisk Barley Wine som redan nu har lite lagrade inslag av kartong och sherry, men också av vört. Sötare än vad doften gav sken av och maltbasen känns något smutsig och rå och stör lite. Tyvärr finns det bättre val.
Betyg? – OK.

Innis & Gunn Espresso Barleywine Limited Edition (Storbritannien 330 ml 29,9 sek)
I&G börjar kolla på USA och göra lite häftiga mixturer, eller? Mnjae, doften har en artificiell sötma och sötad espresso med rökighet och för söt chokladpudding. Det blir inslag av tvål och lite allt möjligt. Nä, det här fungerade inte för mig som ölfantast.
Betyg? – OK-.

Birra del Borgo 25 Dodici (Italien 330 ml 39,9 sek)
Belgian Strong Ale från Italienska Birra del Borgo, med tillsatta bittra apelsinskal och russin. Det här är intressant och inte på ett negativt sätt. Du får bitter marmelad men också väldigt mycket humle som ger både bitterhet och bygger vidare på toner av apelsin och lime. Du kan inte gissa dig till att den är 9.5% och i mitt tycke är det en spännande öl man verkligen kan prova om man gillar nya utmaningar.
Betyg? – Bra+.

Nynäshamn Valsviken Vinterporter (Sverige 250 ml 43,3 sek)
En gammal svensk klassiker likt Nynäs andra juliga öl. En snäll porter med äpple, päron och lite choklad. Brukar må bra av att stå en månad eller tre och tyvärr är den fortfarande lite för dyr i jämförelse med andra.narwhal2012bottlepintnodate
Betyg? – Bra.

Sierra Nevada Narwhal Imperial Stout (USA 355 ml 46,9 sek)
Kolsvart Imperial Stout när de är som bäst. Jag får nästan alltid leta nya superlativ för att beskriva den hr ölen. Har allt en Imperial Stout ska ha, balans, kolsvart mörker och rök, eldad malt och brända träplankor men också mörkaste choklad och kaffe. Rekommenderas, i stor mängd!
Betyg? – Bäst.

Malheur Dark Brut (Belgien 750 ml 145 sek)
Fruktig choklad med fikon, kanderade bär och lite körsbär. Ger en hint om antydan till lagrade russintoner ihop med choklad. En stabil mörk belgare som kanske inte har samma komplexitet som många andra har men som har en fin balans många kan uppskatta.
Betyg? – Bra (+).

Samichlaus Classic Eggenberger (Österrike 330 ml 41,8 sek)
Här har vi ett öl som lagras mer än förtjänstfullt, kanske inte lika bra som Helles-versionen men fortfarande på ett imponerande sätt. Nu är den råare med tydligare alkohol och mer centrerad kring söt fizzighet, nötter och aningen choklad. Med tiden får den komplexa likörliknande toner och blir krämig, varm och underbar. Köp ett par och prova en om året när det är riktigt kallt och jäkligt utomhus.
Betyg? – Bra.

 

Nedan öl är sådana som antingen har flyttats från tidigare lanseringar eller i fallet med Camden och Brännskär Brown sådana som inte var med på provningen. Själv är jag riktigt sugen på Brännskär Brown som berikats med vanilj och hasselnöt, spännande! De sista tre flyttades från novembersläppet.

Camden Beer Camden Town Brewery (Storbritannien 750 ml 109 sek)
Imperial Brännskär Brown Ale Akkurat 20 år Vanilla & Hazelnut (Sverige 750 ml 98,6 sek)
Gigantic IPA (USA 65 cl 84,9 sek)
Färsk är det här en riktigt stabil IPA som smakar, doftar och i övrigt beter sig som en bra IPA från Oregon gör. Väldigt nordvästlig på sättet att det är milt örtig humle mer än blommig och inbjudande fruktig som samsas med malten. En bra IPA för de som vill ta steget vidare från 100W.
Betyg? – Bra (+).

Stillwater Autum Amber Saison (USA 35,5 cl 36,9 sek)
En höstig något mörkare Saison som ger dig brödkryddor och vört samtidigt som de sedvanliga inslagen från jästen med mandelmassa, surt rågbröd och mer krydda. Lämplig till höst- och vintermaten.
Betyg? – Bra (+).

Stillwater Why can’t IBU? IPA (USA 35,5 cl 33,9 sek)
En mild humlig belgisk ale med inslag av saisonkrydda, gräs, melon och annan läskande frukt. Vinner på sin lättdruckenhet och att vare sig beska eller kryddighet tar över från den andra.
Betyg? – Bra+.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply