Categorized | Ölrecensioner

ColoRADo gör det igen – Oskar Blues Deviant Dale’s

Äntligen fick jag prova den. Ölen som Dale pratade varmt om och som hela Oskar Blues såg fram emot under vårt besök hos dem i höstas – Deviant Dale’s. De har sin Dales Pale Ale, Gubna och de har sin G’Knight men de ville ha något mer, något IPA-mässigt. Genom att brygga ihop en 8%’igt stark, rejält humlad liksom torrhumlad IPA så har de nu sin Deviant Dale’s. Detta är från ColoRADo och för de som förstår den så förstår ni också hur stolta de är över ölet. Så utan att göra annat än att hälla upp denna Columbushumlade IPA i mitt glas så gör jag helt enkelt som det står på burken – sippin’ on a tall boy.

I dagsläget finns det inga direkta planer från Great Brands att ta in den här till Sverige och med tanke på hur stor efterfrågan är i USA och att det enbart är första omgången av den som har kommit så är det rätt förståeligt att vi inte får hit den. Men vi hoppas att Oskar Blues kommer göra bra mycket mer av den här och att vi kanske får hit ett gäng till Sverige framöver, för som ni kommer se nedan så är det en öl att hålla utkik efter.

 

Oskar Blues Deviant Dale’s

 

Utseende: En lätt dov orangefärgad vätska med fint rätt kompakt skum med minimala bubblor och gräddigare topp. Ser ut precis som jag vill att en halvklibbig IPA ska göra.
Doft: Redan under upphällningen så nästan osar det stickig humlekåda, grape och barr. När ölet väl har stillat sig och jag traditionsenligt för ned näsan mot glaset så är allt det tunga där (tänk Gubna) men det finns också en snällare fruktighet. Rund, kraftig men balanserad  med kottar och en nästan kryddig, blommig arom.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Först drar den åt med en söt klibbig humlekåda med smällar av kåda, granbarr och grape – men så händer någonting, någonting som i mitt tycke är ovanligt för den här typen av öl – smaken mildras av helt. Kolsyran tränger igenom och gör det mer lättdrucket samtidigt som det fortfarande är lite kletigt på insidan av munnen med en karaktär som drar åt blöt halm. Ölet är ju 8% så det är ingen alltför snäll IPA. En blommig fruktsmak sprattlar omkring och passar in riktigt bra med det tyngre och ja, man får väl säga att det finns en smakvariation som livar upp på ett trevligt sätt.

Betyg? – Bättre+. Potent och kraftig IPA som sätter små horn i dig men som också ömt masserar dina smaklökar med allt det goda från en kladdigare dubbel-IPA. Skulle nästan vilja kalla den något av en mix av det bästa Gubna och G’Knight. En rund mjuk tjock halm- och vetesmakande bas med grapestänkt krydd- och blomsterbukett med torkade frukter. Hoppas, hoppas att den här kan komma till Sverige för det här är riktigt bra.

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “ColoRADo gör det igen – Oskar Blues Deviant Dale’s”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Oskar Blues Deviant Dale’s Manker & M2: Bland det bästa du kan dricka i humleväg just nu – och på burk! (Bättre+). […]


Leave a Reply