Categorized | Ölrecensioner

Grön öl eller grönöl? – Fantome Magic Ghost

Om några timmar packar vi ihop och beger oss till Bishops Arms Folkungagatan där vi ikväll har ett Beer Sweden Forum meeting med glada ölintresserade stockholmare. Det ska bli riktigt kul att möta alla nya och gamla vänner och så har Brill & Co lovat att dyka upp och hålla i en spännande provning. Oavsett kunskap eller grad av intresse, gillar du öl så gå med på forumet som är en riktigt bra samlingsplats för svenska öldrickare.

 

Många av oss har säkert halvskamsna minnen av hur vi på St Patrick Day för en kväll låtsats vara irländare och sveper Guiness och Newcastles med grön karamellfärg i medan vi på brytande engelska skrålar med i Pogues Fairytale of New York. Åtminstone är det de associationer jag får till “grön öl”, vilket nu har kommit att ändras.

Belgiska Brasserie Fantôme är mest kända för sina stora bredd av saisons med allehanda smaker (äpple, choklad, mörk stoutvariant etc) och deras Magic Ghost är inget undantag. En Belgisk strong ale/saison som har bryggts med grönt te vilket har gett den en helt neongrön färg. Innehåller det te så måste det ju vara nyttigt? Men är det gott då?

 

Fantôme Magic Ghost

 

Utseende: Neongrön färg på vätskan som skulle kunna fungera som lysrör om man inte visste bättre, vitt poröst och äggvitefluffigt skum.
Doft: Om utseendet väcker nyfikenhet och spänning så är doften partiet där du undrar vad det är du har i ditt glas. Mild farmhouse ale-toner (citrus, lite funk och jäst), alger och en gnutta lime. Inte alltför tydliga dofter om man inte verkligen letar.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Rätt lätt i munnen vilket känns passande. Saisonen smakar stiltypiskt av kryddor, citrus och jäst men det är en återhållsamhet som gör den väldigt drickbar och något mer elegant. Finner smaker av lime, grape och en gömd sötma som tampas med att den samtidigt är porös till kroppen och rätt torr. Slutar med en viss fruktighet och en torr finish.

Betyg? – Bra+. Rätt speciell öl, men ändå inte så speciell om den hade provats utan att kunna se ölet. Har viss komplexitet och variation mellan smakerna men i längden är den inte mer än en halvrolig saison och med 8% borde alkoholen kunna lyfta smakerna lite väl kan jag tycka.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply