Categorized | Ölrecensioner

Bourbonlagrad öl av bästa klass – Rüdbrugger Grotte

Att prova hembrygd öl är alltid oerhört intressant och oftast väldigt gott. Nästan alltid blir det som att man får en statusuppdatering över vad som bryggs där ute vilket är väldigt spännande att se, för det är alla hembryggarna ute i landet som är de nästkommande svenska bryggmästarna/-innorna. Detta är ett mantra vi inte kan få nog av och som kommer fortsätta att vara aktuellt.

När vi hade en ölprovning i förra veckan så var Viktor från Linköpingsbryggarna Rüdbrygger förbi och med sig hade han Grotte – en imperial stout som legat med bourbonstavar. Vi provade ölet med lite blandade ostar och vi var riktigt nyfikna på att se hur pass markant bourbonsmaken skulle bli, en smak som ibland kan bli lite för kraftig och ta över för mycket om man inte använder den rätt.

 

Rüdbrugger Grotte

 

Utseende: Brunsvart vätska med stort poröst brunt skum.
Doft: En riktigt mysig doft med tydliga inslag av bourbon, espresso och choklad. Borta är den ibland spritiga ‘edgen’ bourbonlagrad öl kan ha och istället är det en renare bourbonarom som vävs in riktigt bra i de övriga dofterna. Slutar i bittert kaffe och mörkt trä.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Smaker av bränd tunna, vanilj och en lenaste chokladen. Med en bit gruyère så blir det en underbar kombination, mycket tack vare avsaknaden på spritighet i ölet. Mild men ändå kraftig – bra balans och fina smaker.

 
Betyg? – Bättre/ (+). Det här är riktigt bra, lätt och ändå kaxig med visst bett. men det blir aldrig spritigt och bourbontonerna är precis rätt avvägda. Mycket bourbon utan den allra värsta sötman och smakerna av mörk choklad och kaffe gifter sig perfekt med lite ost. Kan behöva still sig något mer men det är ännu en toppenöl från Rüdbrygger.

 

Mer Rüdbrygger:

Hembryggarfokus – Rüdbrygger Rye IPA
MankerBeer slår ett slag för hembryggd öl
Manker Beer åker till Malmö -1- En kväll med Ölrådet

Är extrema öl fortfarande lika häftigt? – Rüdbrygger – 1- Cucumbeer

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply