Categorized | Ölrecensioner

Mycket Alesmith i år, men inte denna – Alesmith Anvil ESB

Sommaren och hösten 2012 är tiden då alla svenska Alesmith-fans får lite extra kärlek. Alesmiths IPA, av reatebeerianerna rankad som världens bästa IPA kom tillsammans med american pale ale’en X  i början av juni och nu i höst släpps hela 4 olika öl från ett av den amerikanska västkustens bättre bryggerier. 1’a augusti kommer Wee Heavy och Horny Devil följt av Speedway Stout och Old Numbskull månaden senare (se alla ölsläpp här). En öl som tyvärr inte kommer, man kan inte få allt man önskar, är bryggeriets extra special bitter (ESB) Anvil. Då ska vi ta i beaktning att deras Grand Cru och Decadence finns på ett rätt bra antal krogar runtom i landet sedan hösten och att Alesmith bara brygger en 15 olika öl (fatlagrade specialöl inte inräknade) och att 10 av dessa året-runt-öl medan resterande fem är seasonals och specialare. Så det är en rätt bra representation Brill & Co förser oss med. Samtliga öl som kommer till Systembolaget i höst är riktigt bra men M2 har en viss kärlek till Old Numbskull medan jag inte kan få nog av Speedway Stout’en, tror också att den belgiska strong ale’en Horny Devil kan bli en bra kompanjon till sensommarens utekvällar.

 

Alesmith Anvil ESB

 

Utseende: En lite rödstrimmig brunorange vätska med ett smutsigt, rätt tjockt, nötkrämfärgat skum.
Doft: Det är en klibbig, nästan lite krämig och tjock arom med kladdiga bär med en förnimmelse av sötma och en en aning humle. Doften drar åt toner av barley wine (lite som Sierra Nevada Bigfoot), dock betydligt mildare och med en lätthet i kraften på aromen. Krämig men ändå rostad och torr malt.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Rätt mild till kroppen och smaken är rökigare med en nötigt sträv bittertorr finish. Stiltypisk lite tråkigt smak av kola, nötter och inslag av röda när men det är ändå smakrikt och rätt gott, mycket tack vare att det smakar “mer” av de smaker som annars brukar kunna vara lite vattniga i liknande öl.

Betyg? – Bättre (-). Kanske lite tunn, vilket många ESBs är i mitt tycke. Vad som gör att Anvil sticker ut är att det är något mer kraft i smakerna och att det finns dofter som känns av och inte bara är enkelspåriga av nötter och karamell.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply