Categorized | Ölrecensioner

Låt fredagen börja – New Belgium Lips of Faith Tart Lychee

Det finns två saker som lätt kan förstöra en bra öl och som jag brukar vara varsam med när det gäller att beställa in för mig helt nya öl – frukter/bär och oaktsamma lagringar på diverse obskyra träfat. Nu är det inte alltför vanligt att en öl blir helt förstörd av att ligga på “fel” fat men tyvärr jag druckit öl som smakar karamell- och vaniljkräm efter att ha lagrats på tok för länge på bourbonfat eller andra öl som man “bara velat krydda lite extra” och då slängt i lite apelsinskal och en halv kryddbod.

Så när Tart Lychee, en öl i New Belgiums Lips of Faith-serie med olika suröl, dyker upp på bordet blir jag lite skeptisk. 56% av ölet har legat på ekfat medan resterande 44% har bryggts med lycheefrukter och kanelstavar. Sött och surt är tanken och just de motpolerna kan lätt krocka om man inte lyckas hålla dem på rätt avstånd från varandra. Men New Belgiums suröl brukar hålla en hög kvalitet och mycket tack vare grundölet Felix, en “golden wood-aged sour beer”. Ölet, eller ens New Belgium, finns inte i Sverige för närvarande och det vi får hoppas på är att GreatBrands kanske får in något gott från dem i framtiden eller till SBWF.

 

New Belgium Lips of Faith Tart Lychee

 

Utseende: Ölet är disigt orangegulfärgat med ett lika disigt och inte alltför attraktivt skum som försvinner iväg.
Doft: Doften av nyhyvlad ek känns frisk, lätt kryddig och otippad då jag förväntade mig en mer robust ekkaraktär. Här är det lätta toner av kanel i full balans mot ekdofterna som fungerar lika bra med de mysiga små lycheefrukterna som verkar bidraga med en saftighet till helheten.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Jag kommer att tänka på cederträd och samma ljusa kryddighet som finns i många av Cigar Citys öl. Här är det dock inte lika kraftig doft som med cederträd. Smaken har samma fina mixtur av kanel och torra smaker, att de fått till den här karaktären av kanelen är något som verkligen uppskattas och ger ölet lite sötma. Viss laktosyra och en saftig fruktjuice ger helt andra smaker, men sammantaget är det full balans.

Betyg? – Bättre. Det här gillar jag men vi 4 runt bordet är inte helt eniga. Personligen gillar jag det lite mjölkiga, ljust kryddiga och ändåm milda medan andra tycker att det var bra men inget märkvärdigt. Tillsammans med en halvgräddig ost skapas underbara kolaknäckiga toner.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply