Categorized | Ölrecensioner

En värdig födelsedagsöl – North Coast Old Rasputin Anniversary Bourbon Barrel Aged Stout

Sverige är ett bortskämt litet ölland. För att vara ett land med 9 miljoner invånare, beläget rätt “off” och med en tradition som gör oss mer lämpade till rysk och finsk vodkafanatism än öldrickande så gillar och får vi väldigt mycket bra öl. Kanske är det för att Sverige i ölvärlden är lite som med whisky – vi gillar nyheter och är oerhört intresserade. Tack vare detta är det också lättare att få fatt på mer speciella brygder, vilket vi som är ölfantaster såklart är otroligt glada för. Givetvis ligger det också mycket tid, planering och eldsjälar (tack Jugge) bakom att få hit ölet som hälls upp i mitt glas.

 Med den lilla introduktionen vill jag presentera North Coasts Old Rasputin Anniversary Bourbon Barrel Aged Stout. Den olagrade Old Rasuputin får väl räknas till en av de ölen vi i Sverige bör vara mer tacksamma för att vi kan finna än vad vi kanske är. Den finns på de flesta ölkrogarna, kan privatimporteras via GreatBrands och är en rakt igenom grym öl! Jubileumsölet släpps varje år på bryggeriets födelsedag  och kom första gången på Old Rasputins 10 års dag. Samma öl, i en större champagnekorksförsluten flaska men där man låtit ölet lagras i 9 månader på 12-åriga bourbonfat.

Är du stockholmare ska du inte missa Oliver Twists North Coast-kalas med en hejdrundrande bra uppsättning av öl från bryggeriet (Acme IPA, Scrimshaw, Old. no 38, Blue Star m.fl.)

 

North Coast Old Rasputin Anniversary Bourbon B.A Stout

 

Utseende: Mörkt mörkbrun vätska med fint chokladfärgat skum med minimala till små bubblor.
Doft: En riktigt fyllig arom som har en balans värdig ett födelsedagsbarn. Inte för mycket, utan måttligt och väl avvägt av vanilj och sursyrlig trätunna från bourbonfaten som går fint med en viss sötma och mörk espresso.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Kroppen är halvtjock och riktigt mjuk och mysig i munnen. Mycket choklad och åter den fina balansen av sursöt bourbon, vanilj, lakrits och espresso. Kanske inte den djupaste eller mest komplexa smaken men så är det “bara” en riktigt bra imperial stout man har lagt på fina bourbonfat ett gäng månader, så man har inte heller siktat på att göra en annan öl än vad det ursprunligen är.

Betyg? – Bättre. En balanserad och väldigt trevlig bourbonlagrad imperial stout med mycket smak utan att bli överväldigande. 11,5% ger tryck i smaken men blir inte för spritigt utan med en krämig liten ostbit som ‘nibble’ så tas edgen i alkoholen bort och lyfter fram mer chokladsmak.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply