Categorized | Ölrecensioner

This is the good Chit? – Chatoe Rogue Good Chit Pilsner

Fler och fler amerikanska bryggerier har de senaste åren börjat gå mot ett mer och mer självförsörjande jordbruk där man tar fram sin egen humle och malt. Humlebristen och även den stundande maltbristen gör att många bryggerier vill säkra en stadig tillgång på humle och malt och främst är det Rogue och Sierra Nevada som sticker ut här då de båda har egna ölserier med “egenodlade” råvaror. Som Roguefantast har jag provat de flesta av dessa och jag tycker mig märka att Chatoe Rogue-ölen är något renare i smakerna och har fått lite extra omtanke. När jag nu var nere i Köpenhamn fann jag ytterligare en av dessa öl – Good Chit Pilsner, en klassisk tysk pilsner där “Chit” syftar till grodden hos kornen efter det att kornen har blötlagts. Malten har behandlats på traditionellt sätt med “floor malting” där kornen blötläggs, gror, krattas rung, rostas och sedan används.

I humleväg har man använt Rogue Micro Hopyard Liberty Hops och enda skillnaden mot hur de annares brukar brygga sin öl är att man har använt en tjeckisk pilsnerjäst istället för sin egen Pacmanjäst.

 

Chatoe Rogue Good Chit Pilsner

 

Utseende: Matt urvattnad grågul vätska med vitt poröst skum med minimala till små bubblor.
Doft: En perfekt ren arom med tydliga inslag av korn, citronjuice, citrontvål och lätta inslag av kryddor. Kanske något utspädd arom vilket framhäver karaktären av smörade popcorn. Aromen avslöjar både syra, sötma och en viss beska och kan bara smaken vara passande (ölet är på 5.2%) så är det nog utmärkt som sessionöl.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Även smaken har de smörade popcornen tillsammans med  en riklig mängd citron- och apelsin. Den citrussyrliga smaken har kryddig ljus malt och en rätt tydlig beska (inte åt APA/IPA hållet men mer åt en humlefräsch pilsner) och likaså en otippad karamellsötma.

Betyg? – Bra+. Den här ölen har fått väldigt varierade omdömen på internet men jag skulle änbå vilja påstå att jag gillar den. Beskan känns otippad och även fast den smöriga smaken kanske kan vara störande för vissa så tycker jag att den gör sig bra i pilsnern. Som pilsner är det här riktigt trevligt och Chatoe Rogueölen fortsätter att stå ut genom att vara väldigt rena och tydligt stiltypiska.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply