Categorized | Ölrecensioner

Zåzom zom zommaren? – Slaapmutske Zomer

En av årets sommaröl är Zomer från Brouwerij Slaapmutske; en öl importören Alambic bett dem ta fram speciellt för den svenska marknaden. Alkoholsvaga (4,5%) belgiska ales brukar fungera oerhört bra som läskande sommaröl och troligen ger Cascade- och Hallertauhumlen den extra fräschör. Jag har nu provat ölet i både regn och gassande sol och nedan recension är ett ihopvägt totalomdöme. Finns kvar i en rad Systembolag och kostar rimliga 22.90kr/flaskan. Nedan är en kort presentation av bryggeriet som jag bara har provat några enstaka öl från på Belgobaren och Pressklubben (Stockholms-restauranger/krogar inriktade på Belgoöl)

Namnet Slaapmutske, som också är namnet på bryggeriet, är ett flamländskt ord och det betyder ‘nattmössa’ men även ‘sängfösare’ (som engelskans ‘night cap’). Namnet bildas i och med bryggeriets och bryggaren (Dany de Smet) första barn födelse 1999. Tanken var att bryggeriets första kommersiella öl skulle heta ‘Jonasbier’ efter namnet på det förstfödda barnet men slumpen ville något annat. Jonas hade svårt att sova på nätterna och till slut fick de rådet att helt enkelt doppa bebisens napp i ölen. Barnet somnade lugnt och barnets mor konstaterade att ölen var en riktig ‘slaapmutske’ och vips hade bryggeriet och ölen ett namn!

– Taget från Alambics hemsida

 

Slaapmutske Zomer

 

Utseende: Matt ljusgul vätska med vitt poröst skum med minimala till små bubblor och gräddig topp.
Doft: Ölet doftar som en unken sommarstugevind av citrus, torra kyddor och små solstrålar som värmer upp en rätt tydlig arom från jästen. Det är både krusbär, citronskal och omogna vinbär. Angenäm syra och Noblehumlens aromer av äng och “Europeisk landsbygd” fungerar fint med Cascadehumlens fruktigare dofter.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Lätt men fyllig kropp med den av jästen sprungna porösheten. Smaken är både lite syrlig och torr med inslag av krusbär, grapefrukt och citronkex. Smaken är rättfram och inte direkt komplex men den har allt en somrig Belgisk ale ska ha. Tydlig men ändå måttlig beska.

Betyg? – Bra+/Bättre-. Smakmässigt vill jag inte skjuta iväg raketerna och ropa hurra utan snarare är det känslan i munnen som gör att smakerna finner sin plats  och allt går ihop. Jag gillar den syrliga torra smaken av bären och frukten, den passande beskan och att smaken är lagom lång. En sommaröl ska kännas och vara lättdrucken, inte vara på tok för kraftig för att nästa flaska ska bli något att kämpa mot.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply