Categorized | Ölrecensioner

Google + Beer + Dogfish Head – Dogfish Head URKontinent

De som följt Dogfish Head på Youtube har nog inte undgått att se att man har gjort en öl tillsammans med Google, URKontinent. Genom att ta delar från runtom i världen och addera dem till en Belgisk dubbel brygd med pilsner, munish och chokladmalt är tanken att samla hela världen i en öl. Wattleseeds från Australien (för choklad, kaffe och hasselnöt), amaranth från Sydamerika (för jordig maltighet), grön roibos från Afrika (för blommighet) och myricapors från Europa (för bitterhet). Man har också använt honung från Kalifornien för lite extra sötma som ändå ger en torr finish vilket passar dubbelns torrhet.

Jag rekommenderar er att se videosnutten på dryga kvarten för att se hela bakgrunden till ölet som är väldigt intressant och som visar mycket av vad Googles olika “områden” och applikationer kan användas till. Tyvärr lär väl ölet inte bli tillgängligt för andra än de som finner dem i USA.

 

Dogfish Head URKontinent

 

Utseende: Kastanjefärgad vätska med ett litet krämbrunt skum.
Doft: Doften är väldigt “egen” men ändå sammanhållen av olika kryddblandningar och en anande bitterht. Det känns rätt torrt vilket passar blomsterdoften och allt det herbala. Det blir aldrig någonsin blommigt utan aromen växer med nya aningar vid varje ny sniff.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Smaken är som en brown ale snarare än dubbel med en mörkare kolasötma, kryddor och en trevlig honungssmak mot slutet. Smaken är ingenting större att hurra över men kryddorna är väldigt balanserade och den mörka sötman fungerar väldigt fint. Kanske hade jag önskat att det hade varit något lättare att plocka ut de olika kryddorna men de skapar en helhet som ändå får anses vara väldigt bra.

Betyg? – Bättre. Ölet växer på mig och den är som många andra av Dogfish Heads öl; de är rätt enkla men oerhört välgjorda och ofta visar de på ett bra sätt vad något ovanliga ingredienser gör. DFH’s Pangea (en ingrediens från varje del av världen) är som en ljusare föregångare till URKontinent och jag tycker nog att den här är lite mer spännande och bara kan växa mer och mer på en.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply