Categorized | MankerBeer Talk

Antalet bryggerier, USA vs Sverige – det ökar!

Igår lade jag upp nedan bild över hur antalet bryggerier i USA har stigit och sjunkit sedan 1890 och ställde samtidigt frågan om hur det har sett ut i Sverige. Olle var då otroligt trevlig att sätta ihop en bild även över detta och det är intressant att se hur de båda kurvorna stämmer överens rätt bra med varandra. Nu ska man bara dra det mot bryggerier per capita och lite andra roliga stats så tror jag att vi kan få en rätt bra blick på hur utvecklingen ser ut. Olle kommenterar också om att det mellan 2006-2011 var en ökning om 43% i antal bryggerier och att den kurvan fortfarande stiger.

Det finns en rad intressanta diskusionsämnen om nedan siffror och jag tror att vi får grotta in oss ordentligt på dem; vad avser dem, vilka räknas med, hur mycket öl producerar av dem, vilka får inte vara med etc. Oavsett vilket så är vi glada att se att den dipp som vi diskuterade med Garrett Oliver inte har börjat och kanske inte ens kommer att ske?

Stort, stort tack till Olle för bilden och ja, vad ska vi säga? Det ser ljust ut för svenska bryggerier och fler och fler verkar våga ta steget att satsa på sin passion med att brygga öl. Vem vet, en dag kanske ni köper just MankerBeer’s öl?

Antal bryggerier i USA

Antal bryggerier i Sverige

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “Antalet bryggerier, USA vs Sverige – det ökar!”

 1. Olof says:

  Gjorde för några månader sen ett litet träd hur väldigt många bryggerier blev Carlsberg: http://dl.dropbox.com/u/5770939/SBH-Pripps3.png

  Bör se likadant ut för Spendrups.

  Undra om vi kommer se en liknande sak igen om 20-30 år?

 2. Ulric says:

  Intressant! Med ovanstående siffror får jag det till att det går 140 000 personer per bryggeri i USA jämfört med 180 000 i Sverige.
  Skall vi komma upp i samma bryggeritäthet i Sverige motsvarar det ca 64-65 bryggerier totalt, något vi säkert snart har med dagens expansionstakt.

  Har då taket nåtts. Tror inte det med tanke på att de amerikanska bryggerierna ofta producerar större volymer vilket gör att skillnaden i volym per captia blir ännu större än vad en jämförelse med bryggerier per capit ger sken av.

  • manker says:

   Tack för de siffrorna! Rätt galna siffror vad gäller bryggeri/capita, särskilt då det inte räknar in faktorer som att det är vissa delstater (Kalifornien, Colorado och Oregon) som står för en stor del av antalet bryggerier.

   Tror också att taket bara kommer att fortsätta flyttas hela tiden och som du säger så är volym/capita i USA otroligt mycket högre. Dogfish Head räknas som ett minimalt bryggeri trots att man brygger motsvarande ett riktigt stort svenskt bryggeri.

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] att den är aktuell. 1978 fanns det 89 bryggeriet i USA, en siffra vi alla vet har ökat enormt både i USA och i Sverige där vi i USA idag närmas oss 3.000 bryggerier med flera hundra till på väg. BA påpekar också […]


Leave a Reply